Ο αριθμός των διεθνών τουριστών αναμένεται να ξεπεράσει ελαφρώς το 2024 τα επίπεδα προ πανδημίας χάρη στην ανάκαμψη του τομέα στην Ασία και παρά τις διεθνείς εντάσεις, κυρίως στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO).

Ο οργανισμός αυτός του ΟΗΕ με έδρα τη Μαδρίτη ανακοίνωσε εξάλλου πως 1,3 δισεκατομμύριο τουρίστες ταξίδεψαν πέρυσι στο εξωτερικό, δηλαδή 44% περισσότεροι απ’ ό,τι το 2022.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αριθμός αυτός ισοδυναμεί με το 88% του επιπέδου του 2019, του τελευταίου έτους πριν από την πανδημία.

Η ανάκαμψη ήταν ασθενέστερη στην Ασία, όπου ο αριθμός των διεθνών τουριστών έφθασε το 65% εκείνου του 2019, παρά την άρση των υγειονομικών περιορισμών που αποφασίσθηκε πριν από ένα χρόνο από την Κίνα έπειτα από τρία χρόνια πολιτικής «μηδενικής Covid», διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού.

Ωστόσο «τα τελευταία δεδομένα του UNWTO καταδεικνύουν την ανθεκτικότητα και την ταχεία ανάκαμψη του τουρισμού», υπογραμμίζει στην ανακοίνωση αυτή ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Ζουράμπ Πολολικασβίλι, ο οποίος προβλέπει για το 2024 επίπεδο δραστηριότητας υψηλότερο κατά 2% αυτού του 2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον οργανισμό αυτό του ΟΗΕ, η δραστηριότητα αναμένεται να ευνοήσει κυρίως την άνοδο του τουρισμού στην Κίνα χάρη στη χαλάρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων εισόδου για τους πολίτες πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία, και τα ταξίδια των Κινέζων σε άλλες ζώνες του κόσμου.

Η πρόβλεψη αυτή εξαρτάται πάντως από «την εξέλιξη των οικονομικών και γεωπολιτικών κινδύνων», κυρίως στη Μέση Ανατολή, όπου ο τουρισμός αναμένεται να υποστεί τις συνέπειες της σύγκρουσης ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, και από την εξέλιξη της οικονομικής συγκυρίας.

«Ο επίμονος πληθωρισμός, τα υψηλά επιτόκια, η αστάθεια των τιμών του πετρελαίου και οι αναταράξεις» που επιφέρουν «στο εμπόριο μπορεί να συνεχίσουν να επηρεάζουν τα κόστη της μεταφοράς και της φιλοξενίας το 2024», προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης