Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν σήμερα όλα τα ευρωπαϊκά ομόλογα και κυρίως αυτά της Ιταλίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλική Κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε τα στοιχεία για τον Προυπολογισμό από τα οποία προκύπτει μία σαφής επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι για να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες η Ιταλία υπολογίζεται ότι θα πρέπει το 2024 να εκδώσει ομόλογα ονομαστικής αξίας 330 δις. ευρώ !

Οι αγορές αντέδρασαν «βίαια» σήμερα προχωρώντας σε μαζικές ρευστοποιήσεις ομολόγων του Ιταλικού Δημοσίου , εκτοξεύοντας την απόδοση των 10ετών τίτλων στο υψηλότερο της δεκαετίας.

Ταυτόχρονα φαίνεται μέρος των ρευστοποιήσεων προέρχεται από τις Ιταλικές τράπεζες (τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης) οι οποίες ρευστοποιούν ς δικές τους συμμετοχές σε κρατικά ομόλογα με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο δεκαετιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την προηγούμενη εβδομάδα το spread (περιθώριο ) μεταξύ 10ετών Ιταλικών – Γερμανικών ομολόγων ξεπέρασε το φράγμα του 2%, παραμένοντας όμως πολύ χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό του 5,70% που είχε φθάσει λίγο πριν παραιτηθεί από την πρωθυπουργία ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Αντιθέτως υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα το προσχέδιο του Προυπολογισμού που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, προβλέπει ότι φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα θα αυξηθεί στο 1,1% του ΑΕΠ έναντι 0,7% που ήταν ο στόχος, ενώ το 2024 προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 2,1% του ΑΕΠ.

Πάντως στη συνέχεια της ημέρας, νωρίς το απόγευμα, το κύμα ρευστοποιήσεων υποχώρησε με αποτέλεσμα οι τιμές των ομολόγων να ανακτήσουν μέρος από το χαμένο έδαφος. . Στην Ευρώπη, το 10ετές ομόλογο της Γερμανίας βρίσκεται λίγο κάτω από το 3%, της Γαλλίας στο 3,5%, στην Ιταλίας στο 4,9% και της Ισπανίας στο 4,1%.

Πάντως, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ σε ομιλία της στο Συνέδριο της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη επανέλαβε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αυξημένα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να περιοριστεί ο πληθωρισμός. Την άποψή της φαίνεται να στηρίζουν οι περισσότεροι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ακόμα κι όσοι εναντιώνονται σε κάποια νέα αύξηση.

Η ΕΚΤ έχει ήδη προχωρήσει σε 10 διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων με το βασικό επιτόκιο να έχει σκαρφαλώσει στο 4,5%. Η επόμενη συνεδρίαση είναι στις 28 Οκτωβρίου.

Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων σήμερα και πιο συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της καταγράφηκαν συναλλαγές 110 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 68 εκατ .ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του Ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,47% από 4,41% που έκλεισε χθες, έναντι 2,94% του αντίστοιχου Γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,53% από 1,48% χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα το απόγευμα το ευρωπαικό νόμισμα να διαπραγματεύεται στα 1,0506 δολ . από το επίπεδο των 1,0492 δολ, που άνοιξε η αγορά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης