Τι έχει γίνει με τα δάνεια των συγγενών των θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών, ζητεί να ενημερωθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με ερώτηση που απευθύνει στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Οι βουλευτές επικαλούνται την κυβερνητική εξαγγελία του περασμένου Μαρτίου, για τη διαγραφή δανείων των συγγενών των θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών και αναφέρονται σε έγγραφη απάντηση που είχε διαβιβάσει στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (σ.σ. μετά από παλαιότερη ερώτηση του ΠΑΣΟΚ), σύμφωνα με την οποία τα πιστωτικά ιδρύματα και οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων ενημέρωσαν πως είχαν βούληση να συμπαρασταθούν έμπρακτα στις οικογένειες των θυμάτων και στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής τους ευθύνης να συμβάλλουν στη διαχείριση των συνεπειών του σχετικού συμβάντος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, έως τις 4.9.2023, εκ των 33 αιτήσεων που υπεβλήθησαν, η Ένωση διαβίβασε θετική εισήγηση για 26, καθώς οι λοιπές είχαν υποβληθεί είτε από μη δικαιούχους, είτε για μη επιλέξιμες οφειλές. Επίσης τα πιστωτικά ιδρύματα είχαν προχωρήσει επιβεβαιωμένα στην οριστική διαγραφή οφειλών σε 18 περιπτώσεις αιτήσεων.

Οι βουλευτές καλούν τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να ενημερώσει:

1. Αν έχουν διαγραφεί ολικώς, από τα πιστωτικά ιδρύματα και από τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, όλα τα δάνεια για τα οποία υπήρξε αίτηση από τους δικαιούχους συγγενείς θυμάτων στα Τέμπη, βάσει της κυβερνητικής εξαγγελίας και της σχετικής πρωτοβουλίας της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών ή υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες και γιατί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

2. Δεδομένης της αρνητικής εισήγησης της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών για αιτήματα προς χρηματοδοτικά ιδρύματα μη μέλη της (λ.χ. ειδική εκκαθαρίστρια εταιρεία pqh), εάν έχει διερευνήσει τα αιτήματα δικαιούχων συγγενών προς αυτά τα χρηματοδοτικά ιδρύματα και εάν τα σχετικά δάνεια δεν έχουν διαγραφεί τι σκοπεύουν να πράξουν ώστε να τηρηθεί στο ακέραιο η σχετική κυβερνητική εξαγγελία.

3. Γιατί απορρίφθηκε το από 22.09.2023 αίτημα συγγενή θύματος στο δυστύχημα των Τεμπών για διαγραφή δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, με την επίκληση έλλειψης σχετικού θεσμικού πλαισίου και σε τι συνίσταται εν τέλει η κυβερνητική εξαγγελία για διαγραφή χρεών συγγενών των θυμάτων, όταν δεν εφαρμόζεται από ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου εποπτευόμενου άμεσα από το ίδιο το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Αν ερωτήθηκε ή ενημερώθηκε πριν την απόρριψη αυτή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών από τη Διοίκηση του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων.

4. Αν υπάρχουν άλλα αιτήματα συγγενών θυμάτων του δυστυχήματος στα Τέμπη που απορρίφθηκαν από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

5. Αν σκοπεύει να παρέμβει ο υπουργός Οικονομικών ώστε συγγενείς θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών με δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να τύχουν αντίστοιχης διαγραφής σαν αυτή που προβλέφθηκε για τα δάνεια σε πιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης