Οριακά σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε η ανάπτυξη στην ευρωζώνη κατά το τρίτο τρίμηνο του 2023, έναντι ανάπτυξης της τάξεως του 0,1% στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο, όταν κατέγραψε οριακή αύξηση κατά το 0,2% στην ευρωζώνη, μετά την τεχνική ύφεση του πρώτου τριμήνου με -0,1%.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, με την επισήμανση ότι οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις του ΑΕΠ βασίζονται σε πηγές δεδομένων που είναι ελλιπείς και υπόκεινται σε περαιτέρω αναθεωρήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε σύγκριση με το γ’ τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ, έναντι +0,5% στη ζώνη του ευρώ και +0,4% στην ΕΕ κατά το προηγούμενο τρίμηνο.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του 2023, η Λετονία (+0,6%) κατέγραψε την υψηλότερη αύξηση σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ακολουθούμενη από το Βέλγιο (+0,5%) και την Ισπανία (+0,3%).

Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (-1,8%), στην Αυστρία (-0,6%) και στην Τσεχία (-0,3%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ρυθμοί ανάπτυξης σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους ήταν θετικοί για πέντε χώρες, με τις υψηλότερες τιμές να παρατηρούνται για την Πορτογαλία (+1,9%), την Ισπανία (+1,8%) και το Βέλγιο (+1,5%). Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν για την Ιρλανδία (-4,7%), την Εσθονία (-2,5%), την Αυστρία και τη Σουηδία (-1,2% η καθεμιά).

Θετικά μηνύματα από τον πληθωρισμό

Στο μεταξύ, αισιόδοξα για το σύνολο της ευρωζώνης είναι τα μηνύματα από το μέτωπο του πληθωρισμού καθώς στον Οκτώβριο υποχώρησε στο 2,9% από το 4,3% του Σεπτεμβρίου, το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από 2 χρόνια.

Την ίδια στιγμή, αντιστρόφως ανάλογη ήταν η πορεία του πληθωρισμού στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα ίδια αντίστοιχα στοιχεία, ήταν 3,9%, αυξημένος τον Οκτώβριο έναντι του Σεπτεμβρίου που είχε κλείσει στο 2,4%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης