Τέσσερα σενάρια για τις επιπτώσεις της μετάλλαξης «Όμικρον» στις αγορές και στις οικονομίες εξέδωσε η Goldman Sachs:

– Στο πρώτο («downside» scenario), το «πτωτικό/αρνητικό» σενάριο, η μετάλλαξη «Όμικρον» μεταδίδεται ταχύτερα και είναι πιο επικίνδυνη από τη «Δέλτα», οδηγώντας σε επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας κατά 2% σε τριμηνιαία βάση το πρώτο τρίμηνο του 2022, ή περίπου 2,5 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τις σημερινές προβλέψεις της, με τις προοπτικές του πληθωρισμού να εμφανίζονται ασαφείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Η παγκόσμια ανάπτυξη το 2022 θα κυμανθεί 0,4% χαμηλότερα από την εκτίμησή της στο 4,2%.

– Στο δεύτερο («severe downside» scenario), περισσότερο αρνητικό-πτωτικό σενάριο, η μετάλλαξη «Όμικρον» μεταδίδεται ταχύτερα, ενώ τόσο η σοβαρότητα της νόσου όσο και η προστασία έναντι της νοσηλείας χειροτερεύουν σημαντικά σε σχέση με τη «Δέλτα».

Η παγκόσμια ανάπτυξη δέχεται βαρύτερο πλήγμα, ενώ οι προοπτικές του πληθωρισμού είναι και πάλι ασαφείς. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Στο τρίτο σενάριο («False Alarm» scenario) του «λανθασμένου συναγερμού», η μετάλλαξη «Όμικρον» μεταδίδεται πιο αργά από τη «Δέλτα» και δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια ανάπτυξη και στον πληθωρισμό.

– Στο τέταρτο σενάριο («upside» scenario), το θετικό-ανοδικό σενάριο, η «Όμικρον» είναι ελαφρώς πιο μεταδοτική, αλλά προκαλεί πολύ λιγότερα προβλήματα. Σε αυτό το σενάριο της «ομαλοποίησης», η παγκόσμια ανάπτυξη θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα από το κεντρικό σενάριο της Goldman Sachs, ενώ η εξισορρόπηση της ζήτησης και η ανάκαμψη στην προσφορά προϊόντων και της προσφοράς εργασίας θα οδηγήσουν σε χαμηλότερο πληθωρισμό.

Από την πλευρά τους, αναλυτές της Nomura υπογράμμισαν πως το σημείο-κλειδί είναι αν τα εμβόλια λειτουργούν στη νέα μετάλλαξη, καθώς μόνο τότε (κάτι που θα γνωρίζουμε σε δύο εβδομάδες) θα ξέρουμε την επίπτωση της «Όμικρον» στις αγορές, ενώ οικονομολόγοι της AXA Investment πρόσθεσαν πως θα χρειαστούν ορισμένες εβδομάδες για να δούμε αν οδεύουμε ή όχι σε σκληρά lockdowns, κάτι που πρέπει να αυξήσει και την προσοχή των υπευθύνων χάραξης νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης