«Το αν και κατά ποσό θα ωφεληθούν οι κοινωνίες μας από τα αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα της Τεχνητής Νοημοσύνης θα εξαρτηθεί πρωτίστως από τις επιχειρήσεις, τις κυβερνήσεις, αλλά και από τους πολίτες», υπογράμμισε ο πρέσβης της Ελλάδας στον Ο.Ο.Σ.Α, καθηγητής Γιώργος Παγουλάτος, κατα την εισαγωγική του παρέμβαση στην επιχειρηματική ημερίδα που οργανώθηκε σήμερα Δευτέρα 14/10 στο Παρίσι, στο περιθώριο της υπουργικής Συνόδου του Ο.Ο.Σ.Α, της οποίας το βασικό θέμα είναι «Το Μέλλον της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ)».
Ο Γιώργος Παγουλάτος υπογράμμισε ότι υπάρχουν πλέον πολλές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και αρκετές ελληνικές, που αναφορικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη προωθούν τα σύνορα της επιστήμης, είτε ανταποκρινόμενες σε πραγματικές ανάγκες, είτε παρουσιάζοντας καινοτόμα προϊόντα και δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό πρόσθετη ζήτηση.
Εκ παραλλήλου, επισήμανε ότι η υπουργική σύνοδος του Ο.Ο.Σ.Α πραγματοποιείται σε μία χρονική συγκυρία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για την Ελλάδα, αφού μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιαστεί στην Αθήνα, από την Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου-που λειτουργεί υπό τον πρωθυπουργό, η Εθνική Στρατηγική Τεχνητής Νοημοσύνης, ενώ ταυτόχρονα η χώρα διεκδικεί, στο πλαίσιο της ΕΕ, ένα από τα πρώτα ευρωπαϊκά «εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης» που θα χρηματοδοτηθούν από τις Βρυξέλλες.
Ο πρέσβης της Ελλάδας στον Ο.Ο.Σ.Α υπογράμμισε επίσης τον μεγάλο αριθμό Ελλήνων επιστημόνων του τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης που εργάζονται, είτε στο εσωτερικό της χώρας, είτε εκτός Ελλάδας, όπως άλλωστε και τον μεγάλο αριθμό ελληνικών επιχειρήσεων που με τον ένα η τον άλλο τρόπο κάνουν ήδη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, μεγιστοποιώντας την παραγωγικότητα τους.
Καταλήγοντας ο Γιώργος Παγουλάτος σημείωσε πως η υπουργική σύνοδος αύριο και μεθαύριο θα ασχοληθεί και με την «σκοτεινή πλευρά» της Τεχνητής Νοημοσύνης, δηλαδή το πως η διεθνής κοινότητα θα μπορούσε να θεμελιώσει τρόπους διακυβέρνησης της Τεχνητής Νοημοσύνης που να αντιμετωπίζουν κινδύνους σε τομείς όπως ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η εθνική ασφάλεια, η πληροφόρηση κ.α.
Στον Ο.Ο.Σ.Α εξάλλου μεταβαίνει από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης, προκειμένου να προεδρεύσει στη Σύνοδο Παγκόσμιας Στρατηγικής, που θα διεξαχθεί αύριο και μεθαύριο στο Παρίσι και της οποίας οι εργασίες θα εστιαστούν στις ραγδαίες αλλαγές που οι τεχνολογίες της ΤΝ επιφέρουν στις οικονομίες και στις κοινωνίες. Μεταξύ των βασικών ζητημάτων της φετινής συνόδου είναι οι στρατηγικές συγκλίσεις στην παγκόσμια διακυβέρνηση της ΤΝ, καθώς επίσης και ο ρόλος του Ο.Ο.Σ.Α σε αυτό το πολυμερές πλαίσιο.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο Κ. Πιερρακάκης, ως πρόεδρος της Συνόδου, αναμένεται να αναδείξει «τη σημασία υιοθέτησης διεθνών κανόνων για την ανάπτυξη της ΤΝ», στη βάση των αρχών του Ο.Ο.Σ.Α. Επιπλέον, με την ιδιότητα του υπουργού Παιδείας, θα εστιάσει «στο είδος και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης που προετοιμάζει τις νέες γενιές για έναν απαιτητικό κόσμο προηγμένων τεχνολογιών παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης».
Ελληνικές διπλωματικές πηγές σημειώνουν, επίσης, ότι η Ελλάδα, ως μέλος της ΕΕ, αλλά και προεδρεύουσα χώρα, μπορεί να διαδραματίσει «ενεργό ρόλο» στη διεθνή διακυβέρνηση της ΤΝ και να αξιοποιήσει τα εργαλεία που παρέχονται «για την ενίσχυση της δημοκρατικής διακυβέρνησης με αυξημένη διαφάνεια».
Η Σύνοδος Παγκόσμιας Στρατηγικής του Ο.Ο.Σ.Α είναι η ετήσια συνάντηση κατά την διάρκεια της οποίας τα 38 κράτη-μέλη του (και η Ευρωπαϊκή Ένωση), σε επίπεδο πρέσβεων και υψηλών κυβερνητικών αξιωματούχων, συζητούν σε ανεπίσημο πλαίσιο τις παγκόσμιες προκλήσεις και τα διλήμματα στρατηγικής του ΟΟΣΑ.
Στην ελληνική αποστολή, πέραν του Κ. Πιερρακάκη, μετέχουν ο ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος και ο Ειδικός Γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού της Κυβέρνησης, Γιάννης Μαστρογεωργίου.