Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα πως είναι προς το συμφέρον της παγκόσμιας ενεργειακής βιομηχανίας να στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου και των πετρελαϊκών προϊόντων, μια μέρα αφού η Ρωσία ανακοίνωσε πως θα παρατείνει μέχρι το τέλος του χρόνου τη μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα.

Η Ρωσία είναι μέλος της συμμαχίας πετρελαιοεξαγωγικών χωρών ΟΠΕΚ+, ο οποίος ανακοίνωσε συνδυασμένες περικοπές περίπου 1,16 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα σε μια αιφνιδιαστική κίνηση χθες, Κυριακή, την οποία οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν μη συνετή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς για τις αμερικανικές επικρίσεις, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους:

«Σ΄ αυτή την περίπτωση, είναι προς το συμφέρον της παγκόσμιας ενέργειας να διατηρηθούν στο κατάλληλο επίπεδο οι παγκόσμιες τιμές για το πετρέλαιο και τα πετρελαϊκά προϊόντα. Σ’ αυτό πρέπει να επικεντρώσουμε. Είτε είναι άλλες χώρες ικανοποιημένες είτε όχι – αυτό είναι δικό τους θέμα».

Ο Πεσκόφ υποστήριξε πως είναι σημαντικό να διατηρηθούν οι τιμές σε ένα ορισμένο επίπεδο επειδή πρόκειται για τομέα έντασης επενδύσεων και επειδή στο προβλεπτό μέλλον δεν είναι δυνατό να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των χωρών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς αν η Ρωσία έχει συντονίσει τις κινήσεις της με τον ΟΠΕΚ+, ο Πεσκόφ δήλωσε:

«Η Ρωσία βρίσκεται σε διαρκή επαφή με αριθμό κρατών του ΟΠΕΚ+, αυτό είναι μια συνήθης διαδικασία, αλλά τίποτε περισσότερο. Σ’ αυτή την περίπτωση, οι χώρες έχουν ανεξάρτητη γραμμή, ανεξάρτητο συμφέρον να σταθεροποιήσουν την αγορά».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης