Περισσότερο από το ένα τέταρτο των βρετανικών επιχειρήσεων μείωσαν τον αριθμό των εργαζομένων τους βραχυπρόθεσμα, καθώς η κρίση του κορωνοϊού άρχισε να πλήττει την οικονομία της χώρας.

Σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας ONS, «περισσότερο από το ένα τέταρτο (27%) των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι μειώνουν τα επίπεδα προσωπικού βραχυπρόθεσμα, ενώ το 5% ανέφερε ότι προσλαμβάνει προσωπικό βραχυπρόθεσμα».

Η έρευνα σε 3.642 επιχειρήσεις διεξήχθη μεταξύ 9-22 Μαρτίου καλύπτοντας ένα μονό μικρό μέρος της περιόδου, αφότου ο πρωθυπουργός Boris Johnson επέβαλε το lockdown σε μεγάλο μέρος της οικονομίας της χώρας, στις 20 Μαρτίου.

Άλλη μια έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα από το βρετανικό εμπορικό επιμελητήριο, η οποία διεξήχθη 25-27 Μαρτίου, αναφέρει ότι σχεδόν οι μισές βρετανικές επιχειρήσεις αναμένεται να απολύσουν προσωρινά το 50% ή και περισσότερο του εργατικού τους δυναμικού.

Ο υπουργός Οικονομικών Rishi Sunak έχει δηλώσει πως το βρετανικό δημόσιο θα πληρώσει το 80% των μισθών (μέχρι 2.500 στερλίνες τον μήνα) για εργαζόμενους που είναι προσωρινά απολυμένοι, αλλά παραμένουν στα βιβλία των εταιρειών σε μια προσπάθεια να μετριάσουν μια αναμενόμενη αύξηση της ανεργίας.

Η ONS αναφέρει επίσης πως η έρευνα έδειξε ότι το 45% των επιχειρήσεων ανακοίνωσε χαμηλότερο του αναμενόμενου τζίρο, σε σχέση με το 5% που είδε αυξημένες πωλήσεις και το 46% που είχε ενθαρρύνει το προσωπικό του να εργαστεί από το σπίτι.