Η Παγκόσμια Τράπεζα δημοσίευσε μία έκθεση σύμφωνα με την οποία τα τρία τέταρτα των κατοίκων του πλανήτη που ζουν με εισόδημα λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα δεν διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό.

Σύμφωνα λοιπόν με τον διεθνή οργανισμό, ο αριθμός των ανθρώπων αυτών ανέρχεται σε 2,5 δισ., οι οποίοι «συχνά χρειάζεται να προσφύγουν σε δανειστές που τους χρεώνουν συνήθως με υψηλά επιτόκια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα στοιχεία προκύπτουν από έρευνα που διεξήγε η εταιρεία Gallup σε δείγμα 150.000 ανθρώπων από 148 χώρες. Η έκθεση αποφαίνεται πως στις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες χώρες, περιλαμβανομένων εισοδημάτων κάθε ύψους, οι γυναίκες που έχουν τραπεζικό λογαριασμό αντιστοιχούν μόνον στο 37%, έναντι 46% των ανδρών. Επίσης προκύπτει πως το 80% των ερωτηθέντων διαθέτει έναν «άτυπο» λογαριασμό, όπως δόσεις σε κάποιον έμπορο, ή ένα χρέος σε κάποιον συγγενή.

«Ακόμη και για όσους έχουν έναν κανονικό τραπεζικό λογαριασμό, μόνο το 43% των ενηλίκων τον χρησιμοποιεί για αποταμίευση. Πάντως, το 61% των δικαιούχων ενός λογαριασμού σε όλον τον κόσμο, κάνουν χρήση αυτού για να λαμβάνουν πληρωμές από τον εργοδότη τους, το κράτος, ή εμβάσματα από μέλη της οικογένειάς τους που μένουν αλλού», τονίζει η Τράπεζα. Η προσφορά τραπεζικών υπηρεσιών «μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τους ανθρώπους να πληρώσουν τα έξοδα φοίτησής τους, να αποταμιεύσουν προκειμένου να αποκτήσουν στέγη, ή για να ξεκινήσουν μία μικρή επιχείρηση, η οποία ενδεχομένως προσφέρει θέσεις εργασίας», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ.

Τα στοιχεία που παρέθεσε χθες το ίδρυμα καταδεικνύουν επίσης πως «τουλάχιστον το 60% του πληθυσμού των αναπτυσσομένων κρατών, και σχεδόν το 80% των κατοίκων στις ενδεέστερες χώρες του πλανήτη» στερούνται οποιασδήποτε «αποτελεσματικής κοινωνικής πολιτικής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης