Την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους το καλοκαίρι του 2014 προαναγγέλλει – εμμέσως πλην σαφώς – ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ, μέσω συνεντεύξεών του σε δύο ελληνικές εφημερίδες σήμερα, στην «Καθημερινή» και στα «Νέα», υπό τον όρο ωστόσο ότι η Αθήνα θα τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Όπως δηλώνει ο κ. Ντάισελμπλουμ στην «Καθημερινή», ακόμα δεν έχουν ληφθεί οι αποφάσεις για τη μορφή που θα λάβει η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και εάν θα περιλαμβάνει τη διαγραφή μέρους των διμερών δανείων διάσωσης που έχουν παραχωρηθεί στη χώρα μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επικεφαλής του Eurogroup εκφράζει την ικανοποίησή του από τις επιδόσεις της Ελλάδας στην εφαρμογή του μνημονίου και καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιδείξει ευελιξία και για τη χώρα μας, δηλαδή να μην απαιτήσει την εφαρμογή νέων δημοσιονομικών μέτρων το 2015-16.

Υπέρ της πιο χαλαρής εφαρμογής των μέτρων λιτότητας στην Ευρώπη τάσσεται ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Τα Νέα», εν όψει της επίσκεψής του στην Αθήνα.

Παράλληλα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας, ενώ σημειώνει ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις προόδου της ελληνικής οικονομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουμε συμφωνήσει ότι, αν η Ελλάδα ικανοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις της, αλλά η οικονομική κατάσταση και το επίπεδο του χρέους δεν βελτιωθούν όσο ικανοποιητικά αναμενόταν, τότε θα λάβουμε επιπλέον μέτρα» δηλώνει.

Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη έκθεσή της για την πορεία του προγράμματος προσαρμογής στη χώρα μας, η Κομισιόν έκανε λόγο για δημοσιονομικό κενό κατά τα έτη 2015 -2016, αναφέροντας ότι οι όποιες αποφάσεις για την αντιμετώπιση αυτού του κενού θα ληφθούν το φθινόπωρο με τον προϋπολογισμό του 2014, ενώ θέτει ως βασική προτεραιότητα του προγράμματος την ταχεία υλοποίηση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης