Θα κρατήσει η άνοδος των αγορών;

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2011, 11:47
Θα κρατήσει η άνοδος των αγορών;
Οι αγορές κινούνται σταθεροποιητικά μετά τη χθεσινή μαζική ενίσχυση της διάθεσης για ρίσκο, στον απόηχο της συντονισμένης κίνησης των κεντρικών τραπεζών για χορήγηση ρευστότητας στο οικονομικό σύστημα.

Αναμένεται να φανεί, λοιπόν, αν θα διαρκέσει η ανοδική αντίδραση στις αγορές. Σύμφωνα με το πρωινό σχόλιο αγοράς της FXCM, το ράλι θα εξασθενίσει, αναμένοντας νέες ρευστοποιήσεις, με το δολάριο να είναι το νόμισμα που θα επωφεληθεί. Έτσι, εκτιμάται ότι τα ημερήσια κλεισίματα στο EUR/USD θα παραμείνουν κάτω από το 1,3500.

Οι αναλυτές αναφέρουν ότι η χθεσινή πρωτοβουλία των κεντρικών τραπεζών απλώς επιβεβαίωσε την ένταση της παγκόσμιας κρίσης και επομένως δεν μπορεί να θεωρηθεί θετική για το ρίσκο. Είναι γεγονός ότι με αυτή την κίνηση η χρηματοδότηση γίνεται πιο «φτηνή», ωστόσο το «φτηνό χρήμα» δεν σημαίνει τίποτα, αν δεν υπάρχει πρόσβαση σε αυτό. Θεωρούν, λοιπόν, ότι οι εναλλακτικές αυτές μορφές πολιτικής συνιστούν τελικά «παγίδα» ρευστότητας.

Το δολάριο Αυστραλίας ενισχύθηκε σημαντικά χθες, ακολουθώντας την πορεία όλων των επενδύσεων υψηλού ρίσκου. Ωστόσο, σήμερα υποχωρεί μετά και τις αδύναμες πωλήσεις λιανικής και τα αποθαρρυντικά στοιχεία μεταποίησης στην Κίνα. Οι μετρήσεις αυτές ενθαρρύνουν μια μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας κατά την επόμενη συνεδρίαση, ενώ αναμένεται να συνεχιστεί η πτώση για το νόμισμα τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2011, 12:14