Θα έρθουν καλύτερες ημέρες... μετά από 15 χρόνια

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2010, 01:42
Θα έρθουν καλύτερες ημέρες... μετά από 15 χρόνια
Ως μία μακρά διαδικασία χαρακτήρισε την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών προς την ελληνική οικονομία ο σύμβουλος του πρωθυπουργού και πρώην μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Τομάσο Πάντοα Σιόπα.

Όσον αφορά την κρίση γενικότερα, ο πρωθυπουργικός σύμβουλος ανέφερε ότι δεν είναι αμιγώς ελληνική αλλά αποτελεί κρίση ολόκληρης της Ευρώπης.

Μιλώντας σε συνέδριο του Ελληνοαµερικανικού Εµπορικού Επιµελητηρίου, ο κ. Σιόπα επεσήμανε ότι ανοικοδόμηση της ελληνικής οικονομίας θα απαιτηθούν 10-15 χρόνια, όσο διάστημα, δηλαδή, χρειάστηκε να ανακάμψει και η γερμανική οικονομία.

«∆εν θα είµαστε, βεβαίως, είπε, όλα αυτά τα χρόνια «στην εντατική». Η επείγουσα φάση θα περάσει ίσως σε τρία χρόνια, αλλά θα παραµείνουµε «στο νοσοκοµείο» για πολύ καιρό ακόµη.

Ο ίδιος αναφερόμενος στην πορεία υλοποίησης του Μνημονίου αναγνώρισε ότι έχουν συντελεστεί σημαντικά βήματα τα οποία έχουν βελτιώσει τη θέση της χώρας. Ωστόσο διέκρινε πέντε κινδύνους:

• Το ενδεχόμενο κόπωσης τόσο της κυβερνητικής προσπάθειας όσο και της κοινωνίας

• Τη χαμηλότερη της συμφωνηθείσας ταχύτητα προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών

• Τη δυσκολία υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση για το άμεσο μέλλον, οι οποίες, όπως είπε, είναι πιο δύσκολες από τις αρχικές

• Την «ανυπομονησία» που επιδεικνύουν οι αγορές

• Το δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον, καθώς οι μεγαλύτερες οικονομίες βρίσκονται σε περίοδο ύφεσης.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2010, 01:56