Με θετικά λόγια μίλησαν για το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2010 ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και ο Επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια, χαρακτηρίζοντας τον σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνσης της δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ελλάδα

Oι δύο κοινοτικοί ιθύνοντες χαρακτήρισαν, παράλληλα, παντελώς αβάσιμα τα τελευταία δημοσιεύματα του Διεθνούς Τύπου περί «χρεοκοπίας» της Ελλάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έκαναν λόγο, επίσης, για «πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» όσον αφορά τη δέσμευση της Ελλάδας για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 9,5% του ΑΕΠ για το 2010.

Ωστόσο υπογράμμισαν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε επιπλέον μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος το 2010 και ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου γνωρίζει πως αν χρειαστεί, θα προχωρήσει στις ενδεδειγμένες αλλαγές ενώ ο κ. Αλμούνια υπενθύμισε ότι η Επιτροπή θα περιμένει το πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, το οποίο όπως σημείωσε, καλό θα είναι να κατατεθεί το ταχύτερο δυνατό.

Η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και του ασφαλιστικού, ο επαναπροσδιορισμός της μεθόδου καταγραφής των δαπανών του δημοσίου, η βελτίωση των θεσμικών οργάνων για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του δημοσίου και η εξυγίανση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας είναι σύμφωνα με τον Χ. Αλμούνια οι τομές στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ, χαρακτήρισε «εικασίες» τα δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο περί πτώχευσης του ελληνικού κράτους, διαψεύδοντας, παράλληλα, κάθε σενάριο για προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο», δήλωσε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι η Ελλάδα ούτε είναι, ούτε θα βρεθεί σε κατάσταση χρεοκοπίας. Ερωτηθείς ποιό μήνυμα θα ήθελε να στείλει στον ελληνικό λαό, ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ απάντησε ότι οι Έλληνες θα πρέπει να δείξουν υπομονή και κουράγιο, γιατί τα μέτρα που θα εφαρμοστούν θα είναι σκληρά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης