«Θετική η ελληνική συμφωνία, αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν»

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2015, 20:36
«Θετική η ελληνική συμφωνία, αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν»
Η πιθανή συμφωνία για παράταση της χρηματοδοτικής συμφωνίας της Ελλάδας για έως και τέσσερις μήνες, μειώνει σημαντικά τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους για μία κατάρρευση στις σχέσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους επίσημους πιστωτές της χώρας, αναφέρει η Fitch Ratings.

Κατά τον οίκο, αυτό είναι θετικό για το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας αλλά δεν αντιμετωπίζει πλήρως τις αβεβαιότητες σχετικά με τη κρατική και την τραπεζική χρηματοδότηση ή δεν διασφαλίζει απαραίτητα την επιτυχία των διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσουν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ δήλωσαν τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι θεωρούν τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης «επαρκώς περιεκτικές για να αποτελέσουν ένα έγκυρο σημείο εκκίνησης για μία επιτυχή κατάληξη της αξιολόγησης» του τρέχοντος προγράμματος της Ελλάδας. Το Eurogroup δήλωσε ότι είχε ως εκ τούτου «συμφωνήσει να προχωρήσει με τις εθνικές διαδικασίες με σκοπό την επίτευξη της τελικής απόφασης».

Αυτό θα περιλαμβάνει την έγκριση από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια της ευρωζώνης, μετά από την οποία το πρόγραμμα, το οποίο επρόκειτο να λήξει την Κυριακή, αναμένεται να παραταθεί έως το τέλος του Ιουνίου. «Η έως τώρα έκβαση», αναφέρει η Fitch Ratings, «είναι συνεπής με τη βασική μας υπόθεση ότι τα κίνητρα για την Ελλάδα και των επίσημων πιστωτών της για την επίτευξη συμφωνίας είναι αρκετά ισχυρά».

Επιμέλεια: X.M. 

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2015, 20:36