Υπάρχει η λαϊκή ρήση που λέει ότι… «πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι».

Κάτι τέτοιο φαίνεται πως έχουν στο μυαλό τους αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι όσον αφορά στην εκταμίευση της περίφημης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. Το τροπάριο έχει αλλάξει άρδην μέσα σε λιγότερο από 10 ημέρες, με τα «όργανα» να παίζουν πλέον στον ρυθμό της κινδυνολογίας και της αβεβαιότητας. Πρώτος και καλύτερος ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schäuble, ο οποίος άρχισε πάλι τα «είναι νωρίς για να ληφθούν αποφάσεις για την Ελλάδα», την ίδια στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση «καίγεται» για τα χρήματα της οικονομικής βοήθειας προκειμένου να πληρωθούν οι… τόκοι παλαιότερων δανείων. Παρόλο που δεν έχει ειπωθεί με ξεκάθαρο τρόπο, ένα μικρό μόνο ποσοστό του συγκεκριμένου ποσού αναμένεται να «πέσει» μέσα στην αγορά, η οποία έχει «στεγνώσει» μεταξύ άλλων και λόγω της άτυπης στάσης πληρωμών που έχει κηρύξει το Δημόσιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη έχουν αρχίσει οι πρώτες αναφορές για μετάθεση της εκταμίευσης μέσα στον Δεκέμβριο, παρόλο που το Κοινοβούλιο ψήφισε τελικά το πολυνομοσχέδιο. Οι διαβουλεύσεις με την Τρόικα δεν έχουν ολοκληρωθεί και το πράσινο φως δεν έχει «ανάψει» ακόμα καθώς η επιμήκυνση κατά δύο χρόνια του προγράμματος οικονομικής εξυγίανσης της Ελλάδος απαιτεί επιπλέον χρηματοδότηση, για την οποία ερίζουν ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Ένωση, που συνεχίζουν να διαφωνούν επίσης και στο κατά πόσο το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.

Παράλληλα, η δαμόκλειος σπάθη της «ρήτρας αιρεσιμότητος» που τίθεται ως όρος στο Μεσοπρόθεσμο στέκεται απειλητική πάνω από την ελληνική κοινωνία, καθώς προβλέπει την αυτόματη λήψη διορθωτικών μέτρων αν αποτύχουν τα συμφωνηθέντα. Κι όλα αυτά ενώ πλησιάζει η πληρωμή ομολόγων που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ (16 Νοεμβρίου).

Διαβάστε επίσης:
«Η 26η Νοεμβρίου πιθανή ημερομηνία απόφασης για την εκταμίευση της δόσης», Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου 2012, 19:20

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης