Την πεποίθησή του ότι δεν έχει κάνει τίποτα λάθος, εξέφρασε μιλώντας στους Financial Times ο Ανδρέας Γεωργίου.

Από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται μετά το τέλος της θητείας του στην ΕΛΣΤΑΤ, ο Α. Γεωργίου επιμένει πως έχει ενεργήσει νόμιμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα υπερασπιζόμουν και θα εφάρμοζα αυτή την αρχή ξανά σήμερα χωρίς δισταγμό και έτσι θα έπρεπε να κάνει κάθε επικεφαλής στατιστικής αρχής», δήλωσε.

Επίσης πρόσθεσε πως έχει καταδικαστεί διότι «τήρησε την αρχή της επαγγελματικής ανεξαρτησίας όπως απαιτείται από το ευρωπαϊκό και το ελληνικό δίκαιο. Στην Ευρώπη δεν θέτουμε τα αποτελέσματα στατιστικών ερευνών προς ψήφιση»

Οι δικηγόροι του Α. Γεωργίου δήλωσαν πως θα ασκήσει έφεση στο ανώτατο δικαστήριο της Ελλάδας.
Αναλυτές δήλωσαν ότι η υπόθεση φαίνεται να έχει κριθεί βάσει πολιτικών και όχι νομικών αιτιάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι Kafkaesque –μια μορφή πολιτικής δίωξης», δήλωσε ο Άρης Χατζής, καθηγητής Νομικής και Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες έγινε γνωστό ότι το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων επέβαλε στον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ δύο χρόνια φυλάκιση με τριετή αναστολή καθώς κρίθηκε ένοχος για μια από τις τρεις πράξεις παράβασης καθήκοντος για τις οποίες κρίθηκε από μηδενική βάση. Το Δικαστήριο μάλιστα δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό και του επέβαλε την ανώτατη ποινή με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα της έδρας Λάμπρου Πατσαβέλλα.

Ο εισαγγελέας τόνισε πως η πράξη που αποδίδεται στον κατηγορούμενο έχει ιδιαίτερη ηθική απαξία.
Τους επόμενους μήνες αναμένεται και η κρίση του Αρείου Πάγου σχετικά με την κατηγορία της ψεύδους βεβαίωσης, καθώς η εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου έχει ασκήσει αναίρεση και για το δεύτερο απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.

Οι δικηγόροι του κ. Γεωργίου σε ανακοίνωσή τους ανέφεραν πως θα ασκήσουν τα προβλεπόμενα ένδικα μέσα για απαλλαγή.

Παράλληλα υπογραμμίζαν πως «ο κ. Ανδρέας Γεωργίου είχε απαλλαγεί ομοϕώνως όλων των άνω κατηγοριών πρωτοδίκως (με σύμϕωνη γνώμη της Εισαγγελέως της έδρας), ενώ έχει ήδη απαλλαγεί δύο ϕορές δια βουλεύματος του Συμβουλίου των Εϕετών, από την κατηγορία της ψευδούς βεβαιώσεως, επί των οποίων απαλλακτικών βουλευμάτων έχει ασκηθεί δύο ϕορές αναίρεση από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου».

Η Κομισιόν από την πλευρά της δήλωσε πως λαμβάνει υπόψη της την απόφαση του δικαστηρίου όσον αφορά τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η απόφαση δεν είναι σύμφωνη με την προηγούμενη απόφαση του δικαστηρίου.

Κληθείσα να σχολιάσει την καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου για τον Α. Γεωργίου, η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, απάντησε τα εξής:

«Η ανεξαρτησία των στατιστικών υπηρεσιών στα κράτη -μέλη μας αποτελεί βασικό πυλώνα της εύρυθμης λειτουργίας της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προστατεύεται από το δίκαιο της ΕΕ. Λαμβάνουμε υπόψη τη σημερινή ειδική απόφαση, η οποία παρατηρούμε ότι δεν είναι σύμφωνη με την απόφαση σε προηγούμενη διαδικασία. Κατανοούμε ότι η σημερινή απόφαση είναι ανοικτή για προσφυγή για νομικούς λόγους ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ελλάδος. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία και την ακρίβεια των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας κατά την περίοδο 2010-2015 και μετά», σημείωσε η Α. Μπράιτχαρτ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης