ΑΑΔΕ: Έρχονται ανατιμήσεις προϊόντων λόγω Brexit

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 2 Μαρτίου 2019, 13:45
ΑΑΔΕ: Έρχονται ανατιμήσεις προϊόντων λόγω Brexit

Με πρόσθετες τελωνειακές διαδικασίες και διατυπώσεις, καθώς και με επιπλέον φορολογικές επιβαρύνσεις λόγω της επιβολής δασμών, θα εισάγονται, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, από τον Απρίλιο στην Ελλάδα προϊόντα και εμπορεύματα που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, εφόσον η χώρα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 30 Μαρτίου χωρίς συμφωνία και μεταβατική περίοδο.

Αυτές τις συνέπειες περιγράφει «εξαιρετικά επείγουσα» εγκύκλιος που απεστάλη στις 25 Φεβρουαρίου 2019 από τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γ. Πιτσιλή προς όλες τις τελωνειακές υπηρεσίες της χώρας και τους εμπλεκόμενους οικονομικούς φορείς σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

Η 12σέλιδη εγκύκλιος του διοικητή της ΑΑΔΕ περιλαμβάνει, συγκεκριμένα, αναλυτικές οδηγίες «προς ενημέρωση και ομοιόμορφη εφαρμογή από όλες τις τελωνειακές αρχές και τους οικονομικούς φορείς, για την περίπτωση αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 30.03.2019 χωρίς συμφωνία αποχώρησης και επομένως χωρίς μεταβατική περίοδο».

Ουσιαστικά, τα εμπορεύματα που θα εισέρχονται στη χώρα μας από τη Βρετανία και τη Βόρειο Ιρλανδία θα θεωρούνται ως προερχόμενα από τρίτη μη κοινοτική χώρα και, ως εκ τούτου, θα υποβάλλονται σε πρόσθετους τελωνειακούς ελέγχους και θα υπόκεινται σε δασμούς.

Επιπλέον, οι ελληνικές τελωνειακές αρχές θα μπορούν να ζητούν εγγυήσεις για ενδεχόμενη ή υφιστάμενη τελωνειακή οφειλή από τους εισαγωγείς των προϊόντων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το αποτέλεσμα των αλλαγών αυτών θα είναι να ακριβύνουν σημαντικά από τον Απρίλιο όλα τα εισαγόμενα από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ελλάδα προϊόντα και εμπορεύματα.

Το κόστος εισαγωγής και διακίνησης των προϊόντων αυτών στη χώρα μας θα αυξηθεί σημαντικά, τόσο εξαιτίας των πρόσθετων χρονοβόρων διαδικασιών τελωνειακού ελέγχου στις οποίες θα υπαχθούν τα προϊόντα αυτά όσο και εξαιτίας της επιβολής εισαγωγικών δασμών.

Ακόμη και τα προϊόντα που θα παραγγέλνουν ηλεκτρονικά -μέσω διαδικτύου- Έλληνες καταναλωτές από εταιρίες του Ηνωμένου Βασιλείου θα καθυστερούν να φθάσουν στα χέρια τους (εξαιτίας των πρόσθετων τελωνειακών ελεγκτικών διαδικασιών στις οποίες θα υποβάλλονται), ενώ θα καταστούν ακριβότερα, λόγω της επιβολής των εισαγωγικών δασμών.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 2 Μαρτίου 2019, 13:47