Κίνητρα για την προσέλκυση επενδυτών στην Ελλάδα από τρίτες χώρες με τη χορήγηση πενταετούς και δεκαετούς άδειας παραμονής όχι μόνο στους ίδιους, τις συζύγους και τα παιδιά τους, αλλά ακόμη και στους συμπέθερους… προβλέπει το άρθρο 84 του σχεδίου του αναπτυξιακού νόμου.

Όπως αναφέρει η «Ημερησία», ταυτόχρονα με άλλες διατάξεις επιδιώκεται η προσέλκυση πολυεθνικών που θέλουν να κάνουν τη χώρα μας ως βάση για Service Support Centers. Για την ακρίβεια αίρεται το παράλογο εμπόδιο που υπάρχει και δεν επιτρέπει στις εταιρείες οι οποίες αν και εδρεύουν στη χώρα μας παρέχοντας υπηρεσίες (π.χ. λογιστική υποστήριξη) σε θυγατρικές του ίδιου ομίλου άλλων κρατών, εντούτοις δεν μπορούν να το πράξουν για καταστήματα στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Στόχος αυτών των αλλαγών είναι να ανοίξει ο δρόμος για την είσοδο κυρίως Κινέζων, Ρώσων, Κορεατών και άλλων ξένων επενδυτών που επιθυμούν διεύρυνση του αριθμού των συγγενών τους για την απόκτηση άδειας παραμονής, και η διευκόλυνση πολυεθνικών 
Στόχος αυτών των αλλαγών είναι αφενός στην πρώτη περίπτωση να ανοίξει ο δρόμος για την είσοδο κυρίως Κινέζων, Ρώσων, Κορεατών και άλλων ξένων επενδυτών που επιθυμούν διεύρυνση του αριθμού των συγγενών τους για την απόκτηση άδειας παραμονής, και αφετέρου στη δεύτερη περίπτωση η διευκόλυνση πολυεθνικών όπως η ΙΚΕΑ, η Coca Cola, η Nike, η Mednet κ.λπ. Κράτη της Ανατολικής Ευρώπης όπως η Βουλγαρία και η Πολωνία έχουν μπει δυναμικά στην προσέλκυση τέτοιων δραστηριοτήτων. Μάλιστα η Βαρσοβία έχει πετύχει να δημιουργήσει 130.000 θέσεις εργασίας.

Ειδικότερα, με τις αλλαγές που έχουν προτείνει προς ψήφιση στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης και ο γενικός γραμματέας Ιδιωτικών και Στρατηγικών Επενδύσεων Λόης Λαμπριανίδης δίνονται άδειες παραμονής σε πολίτες τρίτων χωρών, προκειμένου να πραγματοποιήσουν επένδυση που θα έχει θετικές επιπτώσεις στην εθνική ανάπτυξη και οικονομία. Μπορούν να έλθουν μέχρι 10 πολίτες συμπεριλαμβανομένων και των επενδυτών.

Το απαιτούμενο ελάχιστο ύψος και τα χαρακτηριστικά της επένδυσης, ο ανώτατος αριθμός διαμονής για την υλοποίηση και τη λειτουργία της επένδυσης -αναλόγως του ύψους και των χαρακτηριστικών αυτής- τα δικαιολογητικά και ο τρόπος παρακολούθησης της τήρησης των όρων και προϋποθέσεων της επενδυτικής δραστηριότητας θα καθοριστεί με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την πρόβλεψη της έκδοσης της συγκεκριμένης απόφασης ανοίγει παράθυρο και για τη χορήγηση μεγαλύτερου αριθμού αδειών παραμονής, δηλαδή πέραν των 10 που προβλέπει ο νόμος.
Οι πολίτες αυτοί (επενδυτές και τα υπόλοιπα πρόσωπα που απαιτούνται για την υλοποίηση της επένδυσης) μπορούν να συνοδεύονται και από τα μέλη της οικογένειάς τους, στα οποία χορηγείται, ύστερα από αίτησή τους, άδεια παραμονής για οικογενειακή επανένωση, η οποία λήγει ταυτόχρονα με την αντίστοιχη του συντηρούντος. Ως μέλη της οικογένειας νοούνται:

1.Ο ή η έτερος των συζύγων.
2.Τα άγαμα κοινά τέκνα των συζύγων κάτω των 21 ετών.
3. Τα άγαμα τέκνα του συντηρούντος ή της ή του ετέρου των συζύγων, εφόσον η επιμέλεια έχει νομίμως ανατεθεί για μεν τα τέκνα του συντηρούνταος σε αυτόν για δε τα τέκνα της ή του ετέρου των συζύγων σε αυτήν ή αυτόν.
4. Οι ανιόντες πρώτου βαθμού συγγένειας των συζύγων. Δηλαδή οι γονείς των συζύγων.


Για τις επενδύσεις αυτές δίνεται στους πολίτες τρίτων χώρων που σχετίζονται με αυτές και τα μέλη της οικογένειας πενταετής άδεια παραμονής η οποία ανανεώνεται για ισόχρονο διάστημα κάθε φορά, εφόσον συνεχίζεται η υλοποίηση της επένδυσης ή η λειτουργία αυτής μετά την ολοκλήρωσή της
Για τις επενδύσεις αυτές δίνεται στους πολίτες τρίτων χώρων που σχετίζονται με αυτές και τα μέλη της οικογένειας πενταετής άδεια παραμονής η οποία ανανεώνεται για ισόχρονο διάστημα κάθε φορά, εφόσον συνεχίζεται η υλοποίηση της επένδυσης ή η λειτουργία αυτής μετά την ολοκλήρωσή της.

Η άδεια παραμονής γίνεται μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας 10 χρόνια αν πρόκειται για «στρατηγικές επενδύσεις», όπως αυτές ορίζονται από τη σχετική νομοθεσία. Και σε αυτήν την κατηγορία, τόσο οι επενδυτές από τρίτες χώρες όπως και τα πρόσωπα που σχετίζονται με αυτές μπορούν να φέρουν στην Ελλάδα τα προαναφερόμενα μέλη της οικογένειάς τους αποκτώντας άδεια παραμονής 10 ετών η οποία μπορεί να ανανεώνεται για ισόχρονο διάστημα, εφόσον συνεχίζεται η υλοποίηση της επένδυσης ή η λειτουργία αυτής μετά την ολοκλήρωσή της.

Τρίτες χώρες

Στις προαναφερόμενες περιπτώσεις τις σχετικές εισηγήσεις θα κάνει η Διεύθυνση Καφαλαίων Εξωτερικού της Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμενοποίηση των μελών των συγγενών που μπορούν να αποκτήσουν άδεια παραμονής και ιδίως η προσθήκη των γονιών των συζύγων, έγινε προκειμένου η Ελλάδα να μπει δυναμικά στον ανταγωνισμό της προσέλκυσης επενδυτών από Τρίτες Χώρες. Επιπλέον, στο ίδιο άρθρο 84 δίνεται η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για την ανάπτυξη επενδυτικής δραστηριότητας στην Ελλάδα καθώς και της απόκτησης αδειών παραμονής και σε πολίτες τρίτων χωρών που μένουν νόμιμα εδώ και ας έχουν πάρει τίτλο παραμονής ή θεώρηση εισόδου ή άδεια διαμονής επί «μακρόν διαμένοντος» από άλλο κράτος – μέλος της Ε.Ε.

Ευνοϊκή ρύθμιση για πολυεθνικές




Με το νομοσχέδιο του αναπτυξιακού η κυβέρνηση επιδιώκει να αντιμετωπίσει ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι ξένες πολυεθνικές οι οποίες επιλέγουν την Ελλάδα ως βάση για την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών
Με το νομοσχέδιο του αναπτυξιακού η κυβέρνηση επιδιώκει να αντιμετωπίσει ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι ξένες πολυεθνικές οι οποίες επιλέγουν την Ελλάδα ως βάση για την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών (Service Support Centers) σε κεντρικά τους καταστήματα ή σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις που δεν είναι εγκατεστημένες στη χώρα μας.

Σε αυτές δεν επιτρέπεται μέσα από το ίδιο γραφείο να παρέχουν αντίστοιχες υπηρεσίες σε καταστήματα ή επιχειρήσεις των ομίλων τους αν βρίσκονται στη χώρα μας. Για παράδειγμα, αν η ΙΚΕΑ είχε λογιστήριο στην Ελλάδα για 15 κράτη, δεν μπορούσε μεταξύ αυτών να είναι και τα καταστήματά της στη χώρα μας. Αυτό πλέον αλλάζει. Με το σχέδιο νόμου, καταργείται αυτή η απαγόρευση.

Τέτοιες υπηρεσίες είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα, κεντρικής λογιστικής υποστήριξης, ελέγχου ποιότητας παραγωγής προϊόντων, διαδικασιών και υπηρεσιών, κατάρτισης μελετών, σχεδίων και συμβάσεων, διαφήμισης και μάρκετινγκ, επεξεργασίας στοιχείων, λήψης και παροχής πληροφοριών και έρευνας και ανάπτυξης.

Για να λειτουργήσουν τα Service Support Centers θα πρέπει οι εταιρίες που έλαβαν τη σχετική άδεια εντός 12 μηνών από την έκδοση της σχετικής απόφασης να απασχολούν στην Ελλάδα προσωπικό τουλάχιστον τεσσάρων ατόμων και να έχουν δαπάνες λειτουργίας στη χώρα μας τουλάχιστον 100.000 ευρώ ετησίως. Κράτη της Αν. Ευρώπης (Βουλγαρία, Πολωνία) έχουν μπει δυναμικά στην προσέλκυση τέτοιου είδους δραστηριοτήτων. Στην Πολωνία έχουν δημιουργηθεί 130.000 θέσεις εργασίας.

Πηγή: Ημερησία

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης