Τα νομίσματα σταθεροποιήθηκαν σε μια ήσυχη συνεδρίαση των ασιατικών αγορών, με τους traders να περιμένουν να λάβουν κατεύθυνση από τη φημολογούμενη συνάντηση ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Barack Obama και τους επικεφαλής του Κογκρέσου, με πιθανό αντικείμενο συζήτησης το δημοσιονομικό ζήτημα (fiscal cliff). Το γιεν διόρθωσε σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα έπειτα από ένα διήμερο επιθετικών ρευστοποιήσεων που οδήγησε τη μέση αξία του νομίσματος έναντι των βασικών ανταγωνιστών του σε χαμηλά έξι μηνών.

Με τις αμερικανικές εκλογές να βρίσκονται στο πρόσφατο παρελθόν, ο επανεκλεγείς πρόεδρος θα πρέπει να συμφωνήσει με το διχασμένο Κογκρέσο ώστε να αποφευχθεί μια εξωφρενική αύξηση της φορολογίας και των περικοπών δαπανών στην αλλαγή του ημερολογιακού έτους. Η επιτροπή Προϋπολογισμού του Κογκρέσου εκτιμά ότι, αν προχωρήσει αυτό το «πακέτο» μέτρων ως έχει, το αμερικανικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 0,6% το 2013, «ρίχνοντας» την οικονομία στην ύφεση στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ένα περιβάλλον όπου οι επενδυτές ελπίζουν σε μια σταθερή ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, που θα μπορέσει να αντισταθμίσει τις δυσκολίες της Ευρώπης και της Ασίας, η προοπτική αυτού του σεναρίου επιδρά αρνητικά στο επενδυτικό συναίσθημα. Αυτό σημαίνει ότι οι traders παρακολουθούν τις δηλώσεις των αμερικανικών αξιωματούχων και οι ενδείξεις αδιεξόδου θα ενισχύσουν τις τάσεις αποστροφής ρίσκου και κατ’ επέκταση και το δολάριο έναντι άλλων βασικών νομισμάτων.

Το σημερινό οικονομικό ημερολόγιο περιλαμβάνει τη βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ, με τις εκτιμήσεις να μιλούν για μέτρηση στο 0,2% τον Οκτώβριο από το 0,4% του προηγούμενου μήνα, αν και εντός του μέσου όρου 12 μηνών που διαμορφώνεται στο 0,23%. Τα στοιχεία του δείκτη S&P 500 δείχνουν μικρή πτώση και προειδοποιούν για διατήρηση της αποστροφής ρίσκου στο ξεκίνημα της ευρωπαϊκής συνεδρίασης.

Πηγή: FXCM
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης