Μήνυμα στην αγορά, τις τράπεζες και τους κοινωνικά ασθενέστερους επιχειρεί να στείλει η κυβέρνηση, που φαίνεται να μην ανησυχεί ιδιαίτερα για την πιστοληπτική υποβάθμιση της χώρας. Ταυτόχρονα εμφανίζεται διατεθειμένη να «εκμεταλλευθεί» την αναγκαία χαλάρωση του συμφώνου σταθερότητας για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, με σχετικό παραγωγικό προσανατολισμό.

Πάντως, πρώτος «στόχος» του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης παραμένει η αύξηση της πίεσης προς τις τράπεζες, ώστε να «πεισθούν» να αυξήσουν τις χρηματοδοτικές ροές στην πραγματική οικονομία, μειώνοντας ταυτόχρονα το οπωσδήποτε υψηλό κόστος του χρήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, η επόμενη φάση του σχεδίου ρευστότητας της οικονομίας με 28 δισ. ευρώ βρέθηκε στο επίκεντρο της Διυπουργικής Επιτροπής για την οικονομία, ενώ θα αποτελέσει και το αντικείμενο της αυριανής συνάντησης του υπουργού Οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Η ένεση ρευστότητας στις τράπεζες και κατ΄ επέκταση στην οικονομία βρίσκεται στο κρισιμότερο στάδιο της εφαρμογής της, καθώς περνά από το πρώτο μέτρο της απόκτησης ομολόγων του δημοσίου από τις τράπεζες στη φάση της αγοράς προνομιακών μετοχών των τραπεζών από το δημόσιο.

Μετά το τέλος της Διυπουργικής, ο υπουργός Οικονομίας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στην εφαρμογή του σχεδίου το οποίο σύμφωνα με τις κυβερνητικές τοποθετήσεις πρέπει να αποτελέσει και μοχλό στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Βρισκόμαστε στη μέση μιας μεγάλης διεθνούς κρίσεως και όλες οι προβλέψεις για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την πραγματική οικονομία είναι δυσοίωνες».

Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου, μετά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για την οικονομία υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή.

Ο κ. Παπαθανασίου συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις και ένα από τα ζητήματα που αφορούν την πραγματική οικονομία είναι το θέμα της ρευστότητας και είναι ώρα πλέον οι τράπεζες να μεταφέρουν την ρευστότητα αυτή στις επιχειρήσεις και τους πολίτες.

«Η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας θα ασκεί τακτικό συστηματικό και αυστηρό έλεγχο, ώστε η ρευστότητα αυτή πράγματι να φτάσει στην πραγματική οικονομία. Είναι ώρα να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν», επισήμανε ο υπουργός Οικονομίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, ο κ. Παπαθανασίου δήλωσε τα εξής: «Η κυβέρνηση έχει ως στόχο από τη μια την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και από την άλλη την δημοσιονομική ισορροπία και αυτό θα αποτυπωθεί και στο σχέδιο σταθερότητας και ανάπτυξης που θα υποβάλουμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης