«Πράσινο φως» για αύξηση των μισθών σε όσους εργάζονται σε ταχυφαγεία, άναψε ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Η Πενταμελής Επιτροπή Διαιτησίας απέρριψε την έφεση που είχε υποβάλλει η πλευρά των εργοδοτών κατά της υπογραφής νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Έτσι, επικύρωσε την αρχική απόφαση και τώρα οι εργοδότες έχουν αναδρομική υποχρέωση να αναπροσαρμόσουν τους όρους αμοιβής και εργασίας των περίπου 5.000 εργαζόμενων στον συγκεκριμένο κλάδο. Σύμφωνα με την απόφαση ο βασικός μισθός για τον αρχιμάγειρα σε ταχυφαγείο θα είναι στο εξής τα 940,76 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, ο μισθός του βοηθού ξεκινάει από τα 655,37 ευρώ και του διανομέα (delivery) φαγητού από τα 657,67 ευρώ. Με δεδομένο ότι ακόμα ο σημερινός κατώτατος μισθός είναι τα 586 ευρώ, γίνεται αντιληπτό ότι θα προκύψουν σημαντικές αυξήσεις στον κλάδο. Η αρχική συμφωνία είχε υπογραφεί τον περασμένο Απρίλιο, άρα με την απόφαση του ΟΜΕΔ προκύπτουν και αναδρομικά ποσά.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΤ), πρόκειται για μια συμφωνία που αφορά «τον πλέον απορρυθμισμένο επισιτιστικό τομέα. Γι’ αυτό θα κληθούν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας να διαπιστώσουν το βαθμό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων».

Ο ΟΜΕΔ πήρε απόφαση επίσης και για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στα μη κύρια τουριστικά καταλύματα (ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα), όλης της χώρας. Η απόφαση ορίζει αποδοχές με μικρή απόκλιση από αυτές που ισχύουν για τον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων και διασφαλίζει όλους τους θεσμικούς όρους εργασίας. Κατά την ΠΟΕΤ ρυθμίζονται έτσι «οι εργασιακές σχέσεις σε όλο τον τουριστικό τομέα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: dikaiologitika.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης