Αύξησε τις εξαγωγές της η Αλβανία

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου 2013, 19:39
Αύξησε τις εξαγωγές της η Αλβανία
Τα επίσημα στοιχεία του Ινστιτούτου Στατιστικής αναφέρουν ότι τον Δεκέμβριο του 2013 οι αλβανικές εξαγωγές ανήλθαν σε 203.9 δισεκατομμύρια λεκ, ή 16,5% περισσότερο από το 2012.

Από το 2009, όταν η κρίση έπληξε την παγκόσμια οικονομία, οι εξωτερικές εμπορικές ανταλλαγές είχαν την καλύτερη απόδοση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, του INSTAT, το 2009 οι αλβανικές εξαγωγές ανήλθαν στο 24,4% των εισαγωγών, το 2012 ο δείκτης αυτός ανήλθε σε 40,3%, και φέτος για πρώτη φορά στην ιστορία, οι εξαγωγές καλύπτουν περίπου το 50% της αξίας των εισαγωγών.

Παρά το γεγονός ότι η μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών προέρχεται από τις πρώτες ύλες, ιδίως των πετρελαιοειδών και των άλλων φυσικών πόρων, τα στοιχεία δείχνουν ότι φέτος αυξήθηκαν και τα προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας και τα γεωργικά προϊόντα.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Αλβανίας, η αύξηση των εξαγωγών και η βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου, ήταν οι κύριοι παράγοντες που απέτρεψαν την ύφεση, ιδίως τα τελευταία τρία χρόνια.

Εν τω μεταξύ, η Παγκόσμια Τράπεζα, αναφέρει ότι σε μια εποχή που η εγχώρια κατανάλωση αναμένεται να είναι αδύναμη τα επόμενα έτη, η κυβέρνηση θα πρέπει να καθοδηγήσει την οικονομία προς τις εξαγωγές για να διατηρηθεί η ανάπτυξη.

Όμως αυτό σύμφωνα με την τράπεζα, απαιτεί τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και την υποστήριξη ορισμένων τομέων που έχουν το μεγαλύτερο δυναμικό για την αύξηση των εξαγωγών, όπως η γεωργία και η βιομηχανία μεταποίησης.

Mε πληροφορίες από το ΑΠΕ
Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου 2013, 19:39