Η αυστραλιανή οικονομία παρουσιάζει τη μεγαλύτερη πτώση της από το 1991, καθώς οι εξαγωγές της χώρας, κυρίως σε κάρβουνο και διάφορα μεταλλεύματα, υπέστησαν καθίζηση, λόγω των πλημμυρών του Κουΐνσλαντ και του κυκλώνα Γιάσι.

Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές κάρβουνου μειώθηκαν κατά 27% και των μεταλλευμάτων κατά 14%. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, το εθνικό ακαθάριστο προϊόν παρουσίασε μείωση 1,2% το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου του 2011, ενώ τους προηγούμενους 12 μήνες ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας ήταν περίπου στο 1%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από άλλα στοιχεία που έγιναν γνωστά, οι πλημμύρες κόστισαν 2,1 δισ. στις μεταλλευτικές εταιρείες και τα κέρδη τους μειώθηκαν σε ποσοστό 10,5% στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Όλα τα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα πως το οικονομικό κόστος, κυρίως στις εξαγωγές, είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί.

Οικονομικοί κύκλοι εκτιμούν πως η Αποθεματική Τράπεζα δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να προβεί σε νέα αύξηση των επιτοκίων. Στο μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές των σπιτιών εξακολουθούν να παρουσιάζουν πτωτική τάση, ενώ μειώθηκε σημαντικά η έγκριση νέων κατοικιών.

Οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 2 δισ. δολάρια Αυστραλίας (3%), ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν άνοδο 1,32 δισ. δολάρια (2%). Σε εποχικά προσαρμοσμένα μεγέθη, το καθαρό έλλειμμα αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκε 7,78 δισ. δολάρια Αυστραλίας στο τρίμηνο, ενώ η στατιστική υπηρεσία της χώρας ανακοίνωσε πως αναμένεται να μειώσει την ανάπτυξη κατά 2,4%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης