Σε λαϊκά ομόλογα, με ετήσιο αφορολόγητο επιτόκιο 5,5% καταφεύγει τώρα το Δημόσιο, σε μία αγωνιώδη προσπάθεια να εξασφαλίσει τα δανεικά που έχει ανάγκη και τα οποία πληρώνει πανάκριβα στις ξένες αγορές. Εάν οι αποταμιευτές ανταποκριθούν στην πρόσκληση «έμμεσου δανεισμού» του ελληνικού κράτους, το ελληνικό Δημόσιο θα έχει ξεπεράσει ένα σημαντικό χρηματοδοτικό «σκόπελο».

Η διάθεσή τους θα ξεκινήσει την ερχόμενη Τετάρτη, με επιτόκιο 5,5% αφορολόγητο. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να τα αγοράζουν μέσω τραπεζών και χρηματιστηριακών εταιρειών, με ελάχιστο ποσό τα 1.000 ευρώ και εφόσον οι τίτλοι διακρατηθούν έως τη λήξη τους, στις 20 Αυγούστου 2014, θα έχουν αφορολόγητες αποδόσεις 5,5%. Το πρόβλημα είναι στο να προϋπολογίσει κάποιος τις ανάγκες του για πέντε χρόνια, ώστε τελικά να κερδίσει την αφορολόγητη απόδοση των τόκων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι πρόκειται για κίνηση ανάγκης του υπουργείου Οικονομίας, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ανάγκες εξυπηρέτησης του υψηλού Δημόσιου χρέους της χώρας, για το οποίο αναγκάζεται να δανείζεται με πολύ υψηλό επιτόκιο από ξένες αγορές.

Κερδισμένο αναμένεται να είναι εκτός από το Δημόσιο και το αποταμιευτικό κοινό, καθώς η κίνηση αυτή γίνεται τη στιγμή που οι τράπεζες έχουν αρχίσει να περικόπτουν τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων.

Μάλιστα, το Δημόσιο θα είναι κερδισμένο διπλά, καθώς οι αγορές στέλνουν καθημερινά υψηλότερα το κόστος του χρήματος. Χθες, η διαφορά επιτοκίων Ελλάδας-Γερμανίας στα δεκαετή ομόλογα έκανε νέο άλμα στο 2,83%, μια μέρα μετά την άντληση 5,5 δισ. ευρώ για πέντε χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης