Με το βλέμμα στραμμένο στη διαδικασία δημοπρασίας εντόκων γραμματίων της Πορτογαλίας είναι όλοι στα ανώτατα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρά την προχθεσινή παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη δευτερογενή αγορά που περιόρισε τις πιέσεις στις αποδόσεις των ομολόγων των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαρακτηριστικό της έντασης είναι ότι οι αποδόσεις των ομολόγων σε όλες τις χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα.
 
Εξαιρουμένης της Ελλάδας, που είναι ήδη στον μηχανισμό στήριξης και οι αποδόσεις στα 10ετή ομόλογα δεν επηρεάζουν επί του παρόντος τη γενικότερη κατάσταση στην ευρωζώνη, καθώς η χώρα -εμμέσως πλην σαφώς- είναι σε διαδικασία αναθεώρησης του δημόσιου χρέους, όλες οι άλλες χώρες, με «μπροστάρη» την Πορτογαλία, απειλούνται ευθέως.  

Ειδικά στην Πορτογαλία, η οποία δέχεται ορυμαγδό επιθέσεων από τους διεθνείς κερδοσκόπους, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της κινείται σε επίπεδα πάνω από το 7%, επίπεδο που δεν θεωρείται διατηρήσιμο.

Αλλά και στην Ισπανία και την Ιταλία, οι οποίες θα προχωρήσουν αύριο σε δημοπρασίες ομολόγων, για να χρηματοδοτήσουν ένα μέρος των δανειακών αναγκών τους, που υπολογίζονται συνολικά σε περίπου 400 δις ευρώ για το 2011, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είναι στο 5,5% και στο 4,9% αντίστοιχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενίσχυση των πιέσεων εκδηλώνεται και στο Βέλγιο, την τρίτη κατά σειρά χώρα της ευρωζώνης με το υψηλότερο δημόσιο χρέος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης