Γενναιόδωρη προσφορά στους ιδιώτες επενδυτές για να συμβάλλουν στην εξυγίανση των τραπεζών από τοξικά περιουσιακά στοιχεία εξήγγειλε η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το ποσό που θα διατεθεί είναι ύψους 75 έως 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων και θα χρησιμοποιηθεί για την εξαγορά μέρους του τοξικού υπολοίπου ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων, τα οποία ως γνωστόν έχουν προκαλέσει το πρόβλημα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, παρεμποδίζουν την πιστωτική αγορά και βυθίζουν την οικονομία της χώρας στην ύφεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα χρήματα θα προέλθουν από το πακέτο αρωγής και στοχεύει στη χρηματοδότηση της σύμπραξης με τους ιδιώτες επενδυτές, αλλά και στην απόκτηση των «αμφιβόλων» μετοχών από τις τράπεζες. 

Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να συνδυάσει τα κυβερνητικά κεφάλαια μαζί με αυτά που θα διαθέσει ο ιδιωτικός τομέας και να τα αυξήσει στα 500 δισεκατομμύρια δολάρια, ή ακόμη και να τα διπλασιάσει, με τη βοήθεια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve) και του Ομοσπονδιακού Σώματος Ασφάλειας Καταθέσεων(Federal Deposit Insurance Corp) που είναι το ρυθμιστικό όργανο  των τραπεζών.

Απομένει να διαπιστωθεί εάν οι επενδυτές κι ο ιδιωτικός τομέας θα ανταποκριθεί συμπράτοντας στο σχέδιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλοί εξ αυτών είναι θορυβημένοι από τη στάση του Κογκρέσου, το οποίο φιλοδοξεί να περικόψει τα επιδόματα απόδοσης σε στελέχη επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα εξυγίανσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης