Οι Έλληνες πολιτικοί ηγέτες και οι υπεύθυνοι των χωρών της ζώνης του ευρώ πρέπει να αναλάβουν σαφείς δεσμεύσεις, για να διαλύσουν την αβεβαιότητα που τροφοδοτεί την κερδοσκοπία.

Αυτή είναι η τοποθέτηση του προέδρου Γαλλικής Αρχής Χρηματαγορών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Ζαν-Πιέρ Ζουγέ, πρόεδρος της AMF, μιλώντας στον ραδιοσταθμό France Interα, ανέφερε ότι «ανάμεσα στην ταπείνωση -για να χρησιμοποιήσω τον όρο ορισμένων- και την αδυναμία υπάρχει ένας τρίτος δρόμος: να πουν καθαρά οι Έλληνες σε τι δεσμεύονται, ποια είναι η πραγματική οικονομική κατάστασή τους, και οι εταίροι της ζώνης του ευρώ τι είδους συντονισμό και συνεργασία σκοπεύουν να εφαρμόσουν»

Κατά τον κ. Ζουγέ, ο οποίος είναι πρώην υφυπουργός αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, «με τις αγορές, είναι καλό να είσαι σαφής, απεχθάνονται την αβεβαιότητα».

Ο πρόεδρος της Γαλλικής Αρχής Χρηματαγορών επεσήμανε πως υπάρχει «σύγκλιση στο να πούμε πως, εάν η Ελλάδα κάνει έναν ορισμένο αριθμό προσπαθειών και δώσει πληροφορίες για το προφίλ του χρέους της και των διαθεσίμων της, θα μπορούσε να υπάρξει συνδρομή με τη μορφή κοινοτικών ή διμερών δανείων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να μειωθεί ο κίνδυνος της κερδοσκοπίας, ο Ζουγέ ζήτησε να υπάρξουν κεντρικός συντονισμός και μεγαλύτερη διαφάνεια στις παραγγελίες που δίνονται στις αγορές.

«Υπάρχει μια τρύπα που χάσκει όσον αφορά στην απουσία κεντρικού συντονισμού των παραγγελιών και των συναλλαγών στην αγορά και η επόμενη G20 θα πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό. Έχουμε ανάγκη πολιτικές κατευθυντήριες οδηγίες σε διεθνές επίπεδο», πρόσθεσε ο Ζαν-Πιέρ Ζουγέ. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης