Μικρότερο ποσό θα κληθούν να πληρώσουν ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων για τη δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ στα τέλη του τρέχοντος μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μείωση αφορά όσους έχουν ακίνητη περιουσία σε περιοχές εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού καθώς και όσους δικαιούνται έκπτωση λόγω χαμηλών εισοδημάτων.

Οι εκπτώσεις στη δεύτερη δόση θα κυμαίνονται από 50% έως και 100%. Σημειώνεται ότι η απαλλαγή αφορά επίσης τριτέκνους ή πολυτέκνους και άτομα με αναπηρία άνω του 80% που πληρούν τα κριτήρια.

Έκπτωση στα νέα εκκαθαριστικά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εκπτώσεις στη δεύτερη δόση θα κυμαίνονται από 50% έως και 100%. Η απαλλαγή αφορά επίσης τριτέκνους ή πολυτέκνους καθώς και άτομα με αναπηρία άνω του 80%Από το συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ με τα νέα εκκαθαριστικά θα έχουν αφαιρεθεί η πρώτη δόση και η έκπτωση, και ως εκ τούτου ο τελικός φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν οι εν λόγω ιδιοκτήτες θα είναι αρκετά μικρότερος.

Οι αλλαγές θα γίνουν αυτόματα, καθώς το υπουργείο έχει στη διάθεσή του και τις φορολογικές δηλώσεις και το Ε9 των δικαιούχων. Όσοι έχουν λάθη στο έντυπο Ε9 θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές και να λάβουν τις εκπτώσεις.

Ωστόσο, για να ολοκληρωθεί η ανωτέρω διαδικασία θα χρειαστεί να περάσει ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κι έτσι οι δικαιούχοι θα πάρουν την έκπτωση αργότερα, κατά πάσα πιθανότητα τον Δεκέμβριο του 2014.

Οι διατάξεις

Οι σχετικές διατάξεις νόμου ορίζουν ότι έκπτωση 50% χορηγείται εφόσον το συνολικό φορολογητέο εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε παιδί.

Επιπλέον, η έκπτωση αφορά σε κτίσματα των οποίων η επιφάνεια δεν ξεπερνά τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει:

– τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο
– τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον/τη σύζυγό του ή τη μονογενεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και
-τα 200.000 ευρώ για έγγαμους ή μονογονεϊκές οικογένειες με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Για τριτέκνους, πολυτέκνους και άτομα με αναπηρία άνω του 80% προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από τον φόρο, εφόσον το εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε παιδί εάν συντρέχει το κριτήριο επιφάνειας της ακίνητης περιουσίας.

Διαβάστε επίσης:
Πιο μικρή η δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ για 1 εκατ. πολίτες

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης