Να σταματήσει η κυβέρνηση τη φορολόγηση των αναδρομικών ποσών σε συνταξιούχους άμεσα και να καταθέσει σχετική τροπολογία στη βουλή ζητούν είκοσι οργανώσεις συνταξιούχων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «ειδικά σε μια περίοδο ανατιμήσεων και ακρίβειας ακόμα και στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης, είναι εγκληματικό να ζητάει η κυβέρνηση επιστροφές ποσών από τους συνταξιούχους».

Με κοινή ανακοίνωσή τους οι 20 συνταξιουχικές οργανώσεις επισημαίνουν τα ακόλουθα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Επανερχόμαστε στο ζήτημα της φορολόγησης των αναδρομικών του περιβόητου 11μήνου 6/2015-5/2016 που προέρχονται από τις περικοπές των συντάξεών μας, για να ξεκαθαρίσουμε τα εξής:
Ιστορικό:

Υπενθυμίζουμε ότι οι περικοπές των συντάξεών μας αρχίζουν από το 2012 με νόμους της κυβέρνησης Σαμαρά και υπουργό Εργασίας, τον Γιάννη Βρούτση νόμοι 4093/2012 και 4051/2012 (2ο μνημόνιο).

• Ερχόμαστε λοιπόν στην κατάπτυστη ξανασυζητημένη απόφαση του ΣτΕ για το 11μηνο που αφορούσε το διάστημα 6/2015 έως 5/2016.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• Αφού λοιπόν δημοσιεύτηκε η διαβόητη απόφαση στην συνέχεια υπήρξε καταστρατηγημένη νομοθετική ρύθμιση επιστροφής ποσών μειώσεων συντάξεων, με την Υ.Α. Φ.11321/35005/1528 (ΦΕΚ 4536/Β’/14.10.2020). Την οποία απόφαση προσέβαλε στο ΣτΕ το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων και δικάστηκε 15 Ιανουαρίου του 2021 (αναμένεται η δημοσίευση της επανασυζητημένης απόφασης). Η σημερινή κυβέρνηση αποφάσισε να επιλέξει μόνο τις περικοπές στην κύρια σύνταξη των συγκεκριμένων νόμων, να αφήσει απ’ έξω Δώρα κύριων και επικουρικών, καθώς και των περικοπών στην επικουρική και να επιστρέψει τα συγκεκριμένα ποσά αφορολόγητα στους δικαιούχους (πονηρά σκεπτόμενη)!! Με την συγκεκριμένη Υ.Α. αυτό που προβλημάτισε τους συνταξιούχους και τους έκανε να αναρρωτηθούν είναι το πως είναι δυνατόν, στον νόμο 4734/2020, άρθρο 34 παρ. 4 να αποσβένονται δικαιώματα στα οποία δεν περιλαμβάνονται ποσά επιστροφής, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά σε νομοθετική ρύθμιση επιστροφής χρημάτων:

«4.Με την καταβολή των ποσών της παρ. 1 οι αξιώσεις των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κύριων, επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, κατά το χρονικό διάστημα από τις 11.6.2015 έως τη δημοσίευση του ν. 4387/2016, δυνάμει του ν. 4051/2012 και του ν. 4093/2012, αποσβένονται.»

• Η κυβέρνηση δεν φορολόγησε τα συγκεκριμένα ποσά, την ώρα της εκταμίευσης. Οι συνταξιούχοι οι οποίοι θεωρήθηκαν τότε <<τυχεροί>> ανερχόντουσαν σε 1,1 εκατ. δηλαδή μόλις το 30% του συνόλου των συνταξιούχων!!

• Ένα χρόνο μετά λοιπόν, η κυβέρνηση επιλέγει να φορολογήσει αυτά ακριβώς τα αναδρομικά των συνταξιούχων, μέσω του φόρου εισοδήματος και της εισφοράς αλληλεγγύης. Έτσι, οι ανωτέρω «τυχεροί» συνταξιούχοι, θα κληθούν να επιστρέψουν ποσά που κυμαίνονται από 20% έως και 55% όσων εισέπραξαν, με βάση την κλίμακα φορολογίας. <<Καημένοι, τυχεροί συνταξιούχοι>>!!

    Διαβάστε σχετικά: Αναδρομικά – Παγκόσμιο ρεκόρ φορολόγησης με συντελεστή πάνω από 40%!

• Μεσοσταθμικά, το ΕΝΔΙΣΥ υπολογίζει ότι θα κληθούν οι συνταξιούχοι να επιστρέψουν στα δημόσια ταμεία, το 33% από τα «ψίχουλα» των αναδρομικών που έλαβαν! Το 2020 έλαβαν 1 δισ. 197 εκατ. ευρώ, το 2021 άλλα 110 εκατ. ευρώ, άρα σύνολο 1 δισ. 307 εκατ. ευρώ, (αυτά τα χρήματα προκύπτουν από την απόφαση του ΣτΕ), 33% επί 1 δις 307 εκατ. ευρώ = 431.100.000.

• Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι συνολικά το υπουργείο Οικονομικών, θα εισπράξει με την φορολόγηση από τους συνταξιούχους ένα ποσό στα επίπεδα των 431.100.000 ευρώ!

• Το ΕΝΔΙΣΥ υπενθυμίζει ότι τα αναδρομικά που χορηγήθηκαν το 2020, δόθηκαν άτοκα. Με δεδομένο ότι τα αρμόδια δικαστήρια επιδικάζουν έντοκη καταβολή αναδρομικών 6% ανά έτος. Θα έπρεπε η κυβέρνηση για το διάστημα από το 2012 έως το 2016, να καταβάλλει ποσά, με 30% προσαύξηση, κάτι που δεν έπραξε.

• Το ΕΝΔΙΣΥ ήδη από τις 8 Ιουνίου, είχε αποστείλει επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, με την οποία ζητούσε να τακτοποιηθεί έγκαιρα και με ορθό τρόπο, το συγκεκριμένο ζήτημα, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν και να μην αδικηθούν ξανά, οι συνταξιούχοι. Κάτι τέτοιο δεν έγινε. Είχε ζητήσει λοιπόν τα αναδρομικά που θα προκύπτουν από δικαστικές αποφάσεις Ολομελειών, Ανώτερων Δικαστηρίων και θα αφορούν περικοπές συντάξεων να μην φορολογούνται.

• Ζητάμε από την κυβέρνηση να σταματήσει την φορολόγηση των συγκεκριμένων ποσών άμεσα. Καταληστεύει τους συνταξιούχους και τους εμπαίζει!! Εκεί που τους χρώσταγε τους πήρε και το βόδι!!

• Ζητάμε να κατατεθεί τροπολογία από τα κόμματα, για να σταματήσει η φορολόγηση των κουτσουρεμένων αναδρομικών μας.
Ειδικά σε μια περίοδο ανατιμήσεων και ακρίβειας ακόμα και στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης, είναι εγκληματικό να ζητάει η Κυβέρνηση επιστροφές ποσών από τους συνταξιούχους.

Δεν εννοείται από το 2016 περίοδο εξόδου από τα μνημόνια να μην επαναφέρετε τα κλεμμένα των μνημονίων που ψηφίσατε!»

Για τα Δ.Σ.

1. Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων
Ο Πρόεδρος: Ν. Χατζόπουλος Η Γ.Γραμματέας: Κ. Μουρίκη
2. Γενική Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΔΕΗ
Ο Πρόεδρος: Π. Λοφτσάλης Ο Γ.Γραμματέας: Τ.Νίκας
3. Πανελλαδική Ομοσπονδία Σωματείων Συνταξιούχων Αξιωματικών Ε.Ν. Π.Ο.Σ.Σ.Α.Ε.Ν.
Ο Πρόεδρος: Γ.Δεωνάς Ο Γ.Γραμματέας: Γ.Εξαρχόπουλος

4. Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΣΑ και θυγατρικών εταιρειών
Ο Πρόεδρος: Κ. Πιπέρας Ο Γ.Γραμματέας: Κ. Κοντούλης
5. Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων πλοιάρχων εμπορικού ναυτικού
Ο Πρόεδρος: Θ.Δασκαλάκης Ο Γ.Γραμματέας: Δ. Καραπιπέρης
6. Σύλλογος Συνταξιούχων Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας Ελλάδος
Ο Πρόεδρος: Σαράντος Φιλιππόπουλος Ο Γεν. Γραμματέας: Παναγιώτης Χαλικιάς
7. Σύλλογος Συνταξιούχων Δικαστικών Υπαλλήλων των Διοικητικών Δικαστηρίων
Η Πρόεδρος: Ράμμου Ζωζώ Η Γ.Γραμματέας: Παναγιωτακοπούλου Δήμητρα
8. Σύνδεσμος Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών Μακεδονίας – Θράκης
Ο Πρόεδρος : Β. Πυτιτζόγιας Ο Γ.Γραμματέας: Δ. Καλοδημίδης
9. Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ
Ο Πρόεδρος: Ε. Ρουσιάς Ο Γ.Γραμματέας: Ν. Μητροκώτσας
10. Σωματείο συνταξιούχων ΔΕΗ
Ο Πρόεδρος: Α. Δημάκης Ο Γ.Γραμματέας: Π. Λοφτσαλης
11. Περιφερειακό Σωματείο Συνταξιούχων ΔΕΗ Δυτικής Μακεδονίας
Ο Πρόεδρος: Γ. Κατανας Ο Γ.Γραμματέας: Ε. Τσοτσιας
12. Σύλλογος Συνταξιούχων Παρακαταθηκών και Δανείων
Ο Πρόεδρος: Α. Θεοδωρίδου Ο Γ.Γραμματέας: Κ. Ζερβάς
13. Σύλλογος Συνταξιούχων ΔΕΗ Ηπείρου, Κέρκυρας, Λευκάδας
Ο Πρόεδρος: Χ. Φίνος Ο Γ.Γραμματέας: Α. Βήκας
14. Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΔΕΗ Ν. Κυκλάδων
Ο Πρόεδρος: Δ. Νομικός Ο Γ.Γραμματέας: Ι. Βουτσινάς
15. Σύλλογος Συνταξιούχων ΔΕΗ Πελ.Αιτ.Ηπειρου και Ιονίων νήσων
Ο Πρόεδρος: Γ.Καπενός Ο Γ.Γραμματέας: Κ. Αναγνωστόπουλος
16. Πανελλήνιος σύλλογος συνταξιούχων ΕΦΚΑ Καπνοβιομηχανιών και συναφών επαγγελμάτων
Ο Πρόεδρος: Σ. Αλεβιζόπουλος Ο Γ.Γραμματέας: Ε.Κωστίδου
17. Σύλλογος Συνταξιούχων Τελωνειακών Υπαλλήλων Μακεδονίας <<Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ>>
Ο Πρόεδρος: Ι.Παπαϊωάννου Ο Γ.Γραμματέας: Δ.Γεροπαύλου
18. Ένωση Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών τεως ΤΣΠΑΠ
Ο Πρόεδρος: Ε. Καραλής Ο Γ.Γραμματέας: Κ.Μπαλντούνας
19. Πανελλήνια ένωση Συνταξιούχων Ραδιοτηλεγραφητών Π.Ε.Σ.Ρ.Ρ.Α.Ε.Ν.
Ο Πρόεδρος: Δ. Καψάνης Ο Γ.Γραμματέας: Π.Λουδάρος
20. Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού Π.Ε.Σ.Μ.Ε.Ν
Ο Πρόεδρος: Σ. Βασιλάκης Ο Γ.Γραμματέας: Γ.Γρηγοριάδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης