Νέα ιστορικά υψηλά καταγράφει το spread στα ελληνικά ομόλογα έναντι των γερμανικών, καθώς πολλοί ξένοι οίκοι προχώρησαν σε πωλήσεις τίτλων.

Στα πενταετή ομόλογα, το spread εκτοξεύτηκε έως και τις 300 μονάδες βάσης, λόγω των πωλήσεων πενταετών ομολόγων από επενδυτές, που αναμένουν την έκδοση του πενταετούς κοινοπρακτικού ομολόγου. Σε υψηλά επίπεδα βρίσκεται και το spread των δεκαετών ομολόγων, άνω των 255 μονάδων βάσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το νέο ρεκόρ των ελληνικών spread έρχεται εν μέσω σημαντικής διεύρυνσης των spread των δεκαετών ομολόγων και της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας. Συγκεκριμένα τα ισπανικά έφτασαν στις 115 μονάδες βάσης, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από το 1997, ενώ και τα ιταλικά κατέγραψαν ρεκόρ δωδεκαετίας.

Το 5ετές ομόλογο της Γερμανίας διαπραγματεύεται στο 2,25%, όταν της Νορβηγίας διαπραγματεύεται 29 μονάδες βάσης υψηλότερα, της Γαλλίας 42, της Φινλανδίας 45, της Μεγάλης Βρετανίας κατά 51, της Αυστρίας κατά 77, του Βελγίου και της Ισπανίας κατά 107, της Πορτογαλίας κατά 128, της Ιταλίας κατά 140, της Ιρλανδίας κατά 160, ενώ η Ουγγαρία που είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε. που έχει πάρει δάνειο από το ΔΝΤ, η διαφορά επιτοκίου των ουγγρικών ομολόγων με τα γερμανικά είναι στις 700 μονάδες βάσης.

Να σημειωθεί ακόμη ότι σε χώρες όπως η Ελβετία και η Σουηδία, οι οποίες βέβαια δεν ανήκουν στην Ε.Ε., η διαφορά στα spreads σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα είναι αρνητική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης