Όλο και περισσότεροι πολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα καταχωρούνται στις μαύρες λίστες της πιστοληπτικής βαθμολόγησης, προειδοποίησε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, αναφερόμενη στις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, για την Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης και το Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων στην Τράπεζα της Ελλάδος.

«Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να δώσει εργαλεία, ώστε να κάνει τη δανειοδότηση των πολιτών ευκολότερη, ασφαλέστερη, περισσότερο προσαρμοσμένη στην κατάστασή τους, αλλά μάλλον να τους καταχωρήσει σε μαύρες λίστες και να τους αποκλείσει από τη ρευστότητα, μια ρευστότητα, που ούτως ή άλλως, είναι συγκλονιστικά περιορισμένη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι σχεδόν αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό», είπε η κυρία Αχτσιόγλου. Η βουλευτής εκτίμησε ότι και τα δύο “εργαλεία”, που θεσπίζει η κυβέρνηση, θα λειτουργήσουν περισσότερο για να λειτουργήσουν προς όφελος των τραπεζών και όχι των πολιτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Περισσότερο για να λειτουργήσουν ως ένας κόφτης ρευστότητας, προς τους πολίτες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στους επαγγελματίες που έχουν ανάγκη και όχι για να λειτουργήσουν στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης αυτών, να δανειοδοτούνται με ασφαλή δάνεια», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Σε σχέση με τις παρεμβάσεις στον τρόπο λειτουργίας των ΑΕ του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ, η κυρία Αχτσιόγλου είπε ότι οι τιθέμενες διατάξεις “συμπυκνώνουν” τον τρόπο, με τον οποίο η κυβέρνηση βλέπει συνολικά τους φορείς του Δημοσίου και τις εργασιακές σχέσεις σε αυτούς. «Τις βλέπει όχι ως πυλώνα πολιτικής υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, αλλά ως ένα πεδίο ιδιωτικής χρήσης, πεδίο για ρουσφετολογικές προσλήψεις, πεδίο για απευθείας αναθέσεις, πεδίο για παράκαμψη βασικών κανόνων διαφάνειας, βασικών κανόνων της εργατικής νομοθεσίας», κατήγγειλε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχολιάζοντας τα μέτρα της Θεσσαλονίκης που κατατέθηκαν στη Βουλή και την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, η κυρία Αχτσιόγλου ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι σήμερα η «πρώτη στον ενεργειακό πληθωρισμό στην Ευρώπη. Η χώρα με τη μεγαλύτερη αύξηση του κόστους ενέργειας, στις επιχειρήσεις, από όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Τρίτη στην αύξηση των τιμών ενέργειας στα νοικοκυριά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλάω για συγκρίσιμα ευρωπαϊκά μεγέθη, είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επέμεινε: «Είναι στο 60% ο ενεργειακός πληθωρισμός στην Ελλάδα και κάτω από το 40% στην Ευρώπη. Στο 11,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με κάτω από δύο μονάδες σε σχέση με τον ελληνικό». Την ίδια ώρα, όπως τόνισε, σε όρους αγοραστικής δύναμης, η Αθήνα είναι ακριβότερη από 21 χώρες στην Ευρώπη στη λιανική του ηλεκτρικού ρεύματος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης