Αλλαγές στα capital controls

Αλλαγές στα capital controls
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, έστειλε την Κυριακή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το τελικό σχετικό αίτημα για την χαλάρωση των capital controls, το οποίο εγκρίθηκε από τους δανειστές.

Την προηγούμενη εβδομάδα, είχε προαναγγελθεί η ανάσα για την οικονομία και τις επιχειρήσεις, που έρχεται με την χαλάρωση των capital controls. Το «πράσινο φως» δόθηκε για τις αλλαγές στους κεφαλαιακούς περιορισμούς, φέρνοντας θετικές ειδήσεις στην οικονομία.Σύμφωνα με τα όσα είχε πει στη Βουλή ο κ. Στουρνάρας η χαλάρωση των capital controls,θα προβλέπει:

•  Θα υπάρχει η δυνατότητα να καταθέσει όσα χρήματα επιθυμεί κάποιος στον λογαριασμό που διαθέτει ήδη, χωρίς τα χρήματα αυτά να υπόκεινται σε οποιοδήποτε περιορισμό ως προς την ανάληψή τους. Στόχος, η προσέλκυση των καταθέσεων που παραμένουν κυρίως στις θυρίδες, το ύψος των οποίων υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ.

• Αύξηση στο 30% του ορίου, από το 10%, όπου κάποιος μπορεί να κάνει ανάληψη για χρήματα που καταθέτει στις τράπεζες από το εξωτερικό.

• Πλήρη απελευθέρωση της πρόωρης αποπληρωμής δανείων, που σήμερα μπορεί να γίνει έως το 50% του άληκτου κεφαλαίου ή το 100% εάν πρόκειται να μεταβιβαστεί το ακίνητο που βαρύνεται με δάνειο.

• Δυνατότητα για σωρευτική ανάληψη του ορίου των 420 ευρώ την εβδομάδα που ισχύει σήμερα, με τον διπλασιασμό του ποσού, στα 840 ευρώ ανά 15νθήμερο.Μείωση του χρόνου εκτέλεσης των εμβασμάτων στο εξωτερικό και ο περιορισμός του κόστους που προκάλεσε για τις επιχειρήσεις η επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών θα προχωρήσει στην αύξηση έως τις 350.000 ευρώ του ορίου που εγκρίνεται από τις υποεπιτροπές των τραπεζών (σήμερα είναι έως 250.000 ευρώ ανά πελάτη και ανά ημέρα σήμερα), καθώς και των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης ιστορικότητας, που σήμερα είναι έως 20.000 ευρώ ανά πελάτη και ανά ημέρα.

Ο σχεδιασμός για την χαλάρωση των περιορισμών περιλαμβάνει:

• Αύξηση των ορίων στη χρήση των καρτών στο εξωτερικό, μέσα από το άνοιγμα πολλών διεθνών sites που είναι γνωστά για τις ηλεκτρονικές αγορές.

• Aύξηση των μηνιαίων ορίων τόσο των τραπεζών όσο και των Ιδρυμάτων Πληρωμών για την αποστολή εμβασμάτων έως 1.000 ευρώ.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2016, 23:22