Η παγκόσμια οικονομική κρίση προσφέρει μια ευκαιρία για τη δημιουργία ενός οικονομικού συστήματος “για τον λαό” και όχι “για τους πλούσιους”.

Αυτή είναι η βαρύνουσα άποψη του «τραπεζίτη των φτωχών» και βραβευμένου με το Νόμπελ Ειρήνης, Μουχάμαντ Γιουνούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Γιουνούς έφερε επανάσταση στο χώρο των τραπεζών με τη δημιουργία ενός νέου συστήματος “βασισμένου στο χειροπιαστό και όχι στα όνειρα” το οποίο και επαναπροτείνει.

Το 1976 στην πατρίδα του το Μπαγκλαντές –μια από τις φτωχότερες εσχατιές του πλανήτη- δημιούργησε μια ακόμη και σήμερα άγνωστη στους πολλούς τράπεζα την Grammen Bank. Μέσω αυτής, χρηματοδότησε τα επαγγελματικά όνειρα γυναικών που αφενός δεν είχαν περιουσιακά στοιχεία και αφετέρου δεν διέθεταν πρόσβαση στα συνηθισμένα -τοκογλυφικά- τραπεζικά δάνεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τριάντα χρόνια μετά, ο αποκαλούμενος και «πατέρας της μικροπίστωσης» απέδειξε ότι τα δάνεια που χορηγήθηκαν χωρίς εγγυήσεις εισοδήματος έχουν αποπληρωθεί στο 98% των περιπτώσεων.

Ο άνθρωπος, λοιπόν, που άλλαξε με τον πιο απλό τρόπο τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων προτείνει την αλλαγή του συστήματος, καθώς «όλες οι κρίσεις έχουν την ίδια προέλευση, έχουν γεννηθεί από τα δομικά ελαττώματα του συστήματός μας.»

Σύμφωνα με τον Μουχάμαντ Γιουνούς, η αλλαγή είναι μονόδρομος, καθώς η σημερινή οικονομία είναι αποκλειστικά στραμμένη προς την μεγιστοποίηση του κέρδους.

Ο κ. Γιουνούς, μιλώντας στο Τόκιο, επισήμανε ότι ενώ η διεθνής οικονομία έχει σήμερα τεχνολογικές δυνατότητες άνευ προηγουμένου στην ιστορία της ανθρωπότητας, δεν τις εκμεταλλεύεται και απλώς τις χρησιμοποιεί για να… παράγει χρήμα.

Ο τραπεζίτης των φτωχών επισημαίνει το αυτονόητο, που όμως δεν θέλουν να δουν οι θεσμικοί παράγοντες του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Από την πιο βαθιά κρίση μπορεί να προέλθει η μεγαλύτερη από τις ευκαιρίες, τονίζει χαρακτηριστικά -και εξηγεί: «Όσο τα πράγματα λειτουργούν κάπως, κανείς δεν θέλει να αλλάξει τίποτε, αλλά τώρα που δεν λειτουργούν καθόλου, είναι η κατάλληλη στιγμή για τη μεταρρύθμιση του συστήματος. Πρέπει να ξανασκεφτούμε εξ ολοκλήρου το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Σε κάθε περίπτωση, δεν λειτουργεί για τον λαό! Για τους πλούσιους, ναι. Αλλά όχι για τον λαό».

Αναφερόμενος στους παράγοντες του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, του πλεόν σαθρού δηλαδή συστήματος στον κόσμο σήμερα, δήλωσε ότι ένας μικρός αριθμός ατόμων που προέρχονται από μία και μόνο χώρα δημιούργησαν μια καταστροφική κατάσταση για ολόκληρο τον κόσμο.

Κατά τον κ. Γιουνούς, προκείται για ένα παράδοξο, που δείχνει όμως πόσο εύθραυστο είναι το σημερινό καπιταλιστικό σύστημα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης