ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα εξωτερικού

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2015, 13:50


Αλλαγές στο φορολογικό σύστημα εξήγγειλε την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, στο πλαίσιο του συνεδρίου για την ακίνητη περιουσία Prodexpo.

Παράλληλα, επιχείρησε να διαψεύσει τα σενάρια περί φοροκαταιγίδας και διαβεβαίωσε ότι οι όποιες αλλαγές στη φορολογία θα γίνονται μέσω διαλόγου. «Το τι θα γίνεται στα θέματα της φορολογίας είναι συγκεκριμένο. Κινούμαστε στα πλαίσιο μιας συγκεκριμένης συμφωνίας» σημείωσε.

Ειδικότερα, ο κ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε στα εξής σημεία: 

-Πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση της κρατικής ακίνητης περιουσίας. Είναι ενδεικτικό ότι το Υπουργείο Οικονομικών πλήρωσε το 2014 ποσό ύψους 24 εκατ. ευρώ για μισθώματα, ενώ έχει στην ιδιοκτησία  του τεράστιο αριθμό ακινήτων που δεν χρησιμοποιούνται.

-Στην υλοποίηση προγραμματικών συμφωνιών σε βάθος δεκαετίας σχετικά με την υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων.

-Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ για το 2015 και εναρμόνιση έως τον Σεπτέμβριο του 2016 των αντικειμενικών αξιών με τις τιμές αγοράς. «Δεν μιλάμε για την κατάργηση του συστήματος προσδιορισμός των αξιών. Θα αντιγράψουμε αυτό που γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και θα έχουμε ένα σύστημα εμπορικών αξιών που θα είναι πιο κοντά στις τιμές αγοράς» ανέφερε.

-Την έναρξη εφαρμογής του Περιουσιολογίου τον Νοέμβριο του 2015.

- Την επιβολή φορολογίας σε ιδιοκτήτες με ακίνητα στο εξωτερικό.

«Είναι άδικο ο πολίτης που έχει αυτήν τη στιγμή ένα ακίνητο αξίας 50.000-60.000 ευρώ και καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες του και ένας άλλος πολίτης που έχει ένα ακίνητο στο Λονδίνο αξίας 5 και 6 εκατ. ευρώ να μην πληρώνει ούτε ένα ευρώ ΕΝΦΙΑ» σημείωσε.

-Πλήρης μηχανογράφηση των εφοριών με το κλείσιμο των ΔΟΥ μέσα στο 2016 για το κοινό. Θα «εξυπηρετούμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μέσω τηλεφωνικών κέντρων και διαδικτύου. Το προσωπικό που θα απελευθερωθεί θα ασχοληθεί με τις παλαιές εκκρεμείς υποθέσεις» ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης.

- Η μεταβίβαση των ακινήτων θα γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω της δημιουργίας ειδικής φόρμας στο Taxisnet, το συμβόλαιο θα κατατίθεται ηλεκτρονικά στην εφορία. Όπως ανέφερε ο υπουργός, το χειρόγραφο σύστημα επιτρέπει να χάνονται μεγάλα ποσά από τη φοροδιαφυγή.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2015, 15:21