Θετικά μηνύματα για την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας εκπέμπουν οι τελευταίες εξελίξεις, όπως παρατηρεί η Alpha Bank στο τελευταίο οικονομικό της δελτίο, υπογραμμίζοντας εντούτοις τη σημασία της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, με το ενδιαφέρον μέχρι στιγμής να παραμένει υποτονικό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους αναλυτές της Alpha Bank, το θετικό περιβάλλον που διαμορφώνεται για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας στο δεύτερο εξάμηνο του 2017 και το 2018 βασίζεται σε τρεις παράγοντες:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ι) την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης που συνοδεύτηκε με την εκταμίευση της συνδεδεμένης δόσης
ιι) τη συμβολική διάσταση της σύστασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος
ιιι) τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης για υλοποίηση των συμφωνηθέντων στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος με τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Όπως σημειώνεται, τα στοιχεία της οικονομικής συγκυρίας αποτελούν ενδείξεις ανάκαμψης ορισμένων σημαντικών τομέων δραστηριότητας και ισχυροποίησης της εμπιστοσύνης των επιχειρηματιών και επενδυτών, παρά το γεγονός ότι είναι εμφανώς επηρεασμένα από τη διατήρηση της αβεβαιότητας που συνδέθηκε με την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Οι δείκτες οικονομικής συγκυρίας που προαναφέρθηκαν προοιωνίζονται ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας σε βραχυχρόνιο ορίζοντα, εκτιμά η τράπεζα, συμπληρώνοντας: ωστόσο η προσέλκυση ξένων επενδύσεων αποτελεί καταλύτη για βιώσιμη ανάπτυξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει υποτονικό για επενδύσεις στην Ελλάδα εξαιτίας της παρατεταμένης αβεβαιότητας, του διαρκώς επιβαρυνόμενου φορολογικού πλαισίου, του ασταθούς νομοθετικού πλαισίου και των στρεβλώσεων στην αγορά εργασίας και προϊόντων παρά τη βελτίωση που έχει υπάρξει την τελευταία επταετία.

Άλλωστε, όπως αναφέρεται, οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, παρά την ανοδική τους πορεία τα τελευταία τρίμηνα του 2016 και στο πρώτο τρίμηνο του 2017, παραμένουν σε πολύ χαμηλό επίπεδο ως ποσοστό του ΑΕΠ (2,5%).

Πάντως, η Alpha Bank επισημαίνει πως η ισχυροποίηση της προοπτικής εδραίωσης της ανάκαμψης αποτυπώνεται στην περαιτέρω υποχώρηση της διαφοράς αποδόσεων του ελληνικού με το γερμανικό δεκαετές ομόλογο που τείνει σταδιακά και σε βάθος χρόνου να διαμορφώσει συνθήκες προσεκτικής εξόδου του ελληνικού κράτους εκ νέου στις διεθνείς αγορές.

Τους επόμενους μήνες και υπό την προϋπόθεση διατήρησης του θετικού κλίματος, αναμένεται μάλιστα να παρατηρηθούν τάσεις επιστροφής των αποταμιεύσεων στο τραπεζικό σύστημα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης