«Το κύριο σημείο της ευρωπαϊκής ατζέντας θα έπρεπε να αφορά στην έξοδο από την οικονομική κρίση, από την ύφεση. Στην Ιταλία, στην Ελλάδα, στην Ισπανία και στην Πορτογαλία υπάρχει ξεκάθαρη ύφεση, αλλά, παρά την κατάσταση αυτή, συνεχίζουν να εφαρμόζονται πολιτικές περικοπών- ενισχύεται, δηλαδή, ο συγκεκριμένος οικονομικός κύκλος» δηλώνει σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Il Messaggero», ο Πέτερ Μπόφιγκερ, σύμβουλος της κυβέρνησης Μέρκελ για οικονομικά θέματα.

Ο κ. Μπόφιγκερ σε άλλο σημείο της συνέντευξής του προσθέτει: «Στην πρόσφατη ευρωπαϊκή σύνοδο, σε ό,τι αφορά στο θέμα αυτό, δεν αποφασίσθηκε καμιά αλλαγή. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το πώς να χρηματοδοτηθούν οι τράπεζες και το δημόσιο χρέος, αλλά δεν ακούσαμε παρεμβάσεις για το πώς να σταματήσει η πολιτική που ενισχύει την ύφεση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γερμανός καθηγητής οικονομικών θεωρεί ότι υπάρχει ουσιαστικός κίνδυνος «η ύφεση, στην Ιταλία και στην Ισπανία να γίνει ακόμη εντονότερη και να διευρυνθεί το πρόβλημα της χρηματοδότησης των τραπεζών και των προβλημάτων της δημόσιας οικονομίας» και γι’ αυτό «θα έπρεπε να αποφασιστεί ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα περιστολής των εξόδων, έως ότου ξεπερασθεί η φάση αρνητικής οικονομικής ανάπτυξης».

Ο Π. Μπόφιγκερ συμπληρώνει, τέλος ότι «το σύμφωνο για την ανάπτυξη είναι απόλυτα ανεπαρκές», ενώ σχετικά με μια υποτιθέμενη ιταλο-γερμανική αντιπαλότητα θεωρεί ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε χρησιμοποιώντας ποδοσφαιρικούς όρους, διότι στο παιχνίδι αυτό ή θα κερδίσουν και οι δύο χώρες ή, διαφορετικά, τόσο η Ιταλία όσο και η Γερμανία σίγουρα θα βγουν χαμένες».

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης