Αμετάβλητο στο 2% διατήρησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η απόφαση ήταν αναμενόμενη, καθώς και οι 40 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αμετάβλητα επιτόκια, μετά και τις δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ τον περασμένο μήνα πως η επόμενη «σημαντική» συνεδρίαση είναι του Μαρτίου και όχι του Φεβρουαρίου.
Σημειώνεται ότι αθροιστικά η ΕΚΤ έχει μειώσει τα επιτόκιά της κατά 225 μονάδες βάσης από τον Οκτώβριο.
Η πλειονότητα των οικονομολόγων αναμένει μείωση των επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση του Μαρτίου, εν μέσω περαιτέρω υποχώρησης των πληθωριστικών πιέσεων. Το Μάρτιο, η ΕΚΤ θα δημοσιοποιήσει και τις νέες της εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη και είναι πολύ πιθανό να υπάρξει νέα αναθεώρηση προς τα κάτω.

Σε νέα μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης προχώρησε η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας, κίνηση που αναμενόταν από τους οικονομολόγους. Ειδικότερα, το διατραπεζικό επιτόκιο δανεισμού διαμορφώνεται πλέον στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1% από 1,5% προηγουμένως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αθροιστικά, η Τράπεζα της Αγγλίας έχει μειώσει τα επιτόκια κατά 400 μονάδες βάσης από τον Οκτώβριο του 2008. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση της στερλίνας και την υποχώρηση του πληθωρισμού, ενδέχεται να ωθήσει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα, σημειώνει το Dow Jones Newswires. 

Υπενθυμίζεται επίσης ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει δώσει έγκριση στην Κεντρική Τράπεζα να αγοράζει τίτλους που εκδίδονται από τράπεζες και επιχειρήσεις, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο την προσφορά χρήματος, όποτε κρίνει πως η ενέργεια αυτή είναι απαραίτητη, ούτως ώστε να διατηρηθεί ο πληθωρισμός κοντά στο στόχο του 2%.

Σημαντικά κέρδη για στερλίνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημαντικά ενισχύεται η στερλίνα, μετά την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να μειώσει το κόστος δανεισμού κατά 50 μονάδες βάσης στο 1%, κίνηση ευρέως αναμενόμενη από τους επενδυτές και τους οικονομικούς αναλυτές.
Συγκεκριμένα, το νόμισμα του Ηνωμένου Βασιλείου εμφανίζει κέρδη 1% έναντι του δολαρίου στα 1,4612 δολάρια / στερλίνα και 0,9% έναντι του ευρώ στις 87,98 πέννες/ ευρώ.

Παράλληλα, μικτές τάσεις εμφανίζει το δολάριο έναντι των βασικών νομισμάτων, λίγο προτού ανακοινωθούν, μεταξύ άλλων, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, το ευρώ «αλλάζει χέρια» στα 1,2858 δολάρια, ενισχυμένο κατά 0,11%, λεπτά πριν την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια, ενώ το δολάριο ενισχύεται 0,38% έναντι του γεν στα 89,76 γεν/δολάριο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης