Αμετάβλητα στο 0,25% διατήρησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας στη σημερινή της συνεδρίαση, όπως αναμενόταν.

Η απόφαση ήταν σχεδόν ομόφωνη (7-1), ενώ μόνο ένα μέλος του δ.σ. τάχθηκε υπέρ της αύξησης των επιτοκίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κεντρική τράπεζα διατήρησε αμετάβλητο το μέγεθος του προγράμματος αγοράς assets στις 435 δισ. στερλίνες και το πρόγραμμα αγοράς εταιρικών ομολόγων στις 10 δισ. στερλίνες.

Η τράπεζα στην τριμηνιαία έκθεσή της για τον πληθωρισμό, υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη το 2017, στο 1,9% από την προηγούμενη στο 2%.

Επίσης, η ΒοΕ ανακοίνωσε ότι ίσως χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια πριν από τα τέλη του 2019, ημερομηνία που περιμένουν οι αγορές, καθώς βλέπει ότι ο πληθωρισμός σημειώνει άνοδο και η οικονομία αυξάνεται σταδιακά στα επόμενα χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόλις ένα μήνα πριν από τις εθνικές εκλογές, η ΒοΕ δήλωσε πως η βραχυπρόθεσμη πίεση που δέχονται τα νοικοκυριά από τον πληθωρισμό ύστερα από την απόφαση για Brexit, θα μπορούσε να ήταν πιο άσχημη από ό,τι είχε προβλέψει τον Φεβρουάριο, με την αύξηση των τιμών να διαμορφώνεται άνω του 2,8% αργότερα φέτος.

Η βρετανική οικονομία διέψευσε τις προσδοκίες για ύφεση μετά από το δημοψήφισμα του περασμένου έτους, και εμφάνισε ένα από τα πιο ισχυρά ποσοστά ανάπτυξης μεταξύ των μεγάλων, πλούσιων οικονομιών.

Η ΒοΕ δήλωσε πως ανέμενε ανάκαμψη του διεθνούς εμπορίου και των επενδύσεων η οποία θα αντισταθμίσει την υστέρηση στην εγχώρια ζήτηση φέτος, και στη συνέχεια αναμένει μια απότομη ανάκαμψη στη μέχρι στιγμής μέτρια αύξηση των μισθών, καθώς η ανεργία μειώθηκε.

“Η νομισματική πολιτική ίσως χρειαστεί να συσφιχτεί περισσότερο στη διάρκεια της περιόδου των προβλέψεων από την πολύ ήπια ανοδική τροχιά που υποδηλώνεται από την καμπύλη αποδόσεων της αγοράς, που αποτελεί τη βάση των προβλέψεων του Μαΐου”, αναφέρει η ΒοΕ.

Αυτό υποδηλώνει ότι η ΒοΕ θα αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2007, και ενώ η Βρετανία αποχωρεί από την ΕΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης