Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνέντευξη Τύπου του ισχυρού άνδρα του ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι καθώς το παρεμβατικό της επιτόκιο παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,75% την Πέμπτη, εν μέσω προσδοκιών που θέλουν την ΕΚΤ να προχωρά σε νέο γύρο αγοράς ισπανικών και ιταλικών ομολόγων.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, οι οικονομολόγοι αναμένουν νέα μείωση πριν το τέλος του έτους, αλλά μόνο επτά από τους 70 περιμένουν μια τέτοια κίνηση τον Αύγουστο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι καλείται να ζυγίσει από τη μια τις έντονες αντιδράσεις της Bundesbank και από την άλλη τις αγωνιώδεις φωνές ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για να αποφασίσει μέχρι που μπορεί να φθάσει τελικά η υλοποίηση της δέσμευσης ότι θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να προστατεύσει το ευρώ.

Οι αγορές αναμένουν γενναίες αποφάσεις από τον κ. Ντράγκι, καθώς σε αντίθετη περίπτωση αναμένεται νέα επίθεση κερδοσκόπων στα ισπανικά και ιταλικά ομόλογα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής Süddeutsche Zeitung, επικαλούμενη πληροφορίες από την έδρα της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη, ο κ. Ντράγκι θα σηματοδοτήσει κοινή δράση ΕΚΤ και EFSF/ESM, για την αγορά κρατικών ομολόγων από υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης, με στόχο την πτώση των επιτοκίων δανεισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο αυτό, ο μηχανισμός ESM θα αγοράζει κρατικά ομόλογα απευθείας από τις ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις, ενώ την ίδια στιγμή η Φρανκφούρτη θα μπορεί να αγοράζει και ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά. Για τις αγορές ομολόγων μέσω του ESM θα απαιτείται, πάντως, ειδική αίτηση της ενδιαφερόμενης χώρας, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια των υπολοίπων χωρών της ευρωζώνης.

Εάν η αγορά αρχίσει να αποδέχεται από μόνη της χαμηλότερα επιτόκια σε επικείμενη έκδοση ομολόγων, ο ESM θα μπορεί ακόμα και να αποσύρει την όποια προσφορά του την τελευταία στιγμή.

Αμφίβολο είναι πάντως, σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung, αν ο Μάριο Ντράγκι θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου στη σημερινή συνέντευξη Τύπου. Όπως εκτιμάται, το πιθανότερο είναι να δώσει το στίγμα των προθέσεων, εν όψει πραγματικής δράσης το Σεπτέμβριο.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε επίσης αμετάβλητο (στο 0,50%) το βασικό της επιτόκιο, ενώ ανακοίνωσε ότι το ύψος του προγράμματος «ποσοστικής χαλάρωσης» θα παραμείνει στα 375 δισ. λίρες.

Διαβάστε επίσης: 
Οι επιλογές και τα σενάρια γύρω από την απόφαση της ΕΚΤ
Η «καυτή πατάτα» στα χέρια του Ντράγκι

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης