Η ελβετική κεντρική τράπεζα (SNB) διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο για τις καταθέσεις όψεως στο -0,75% και επανέλαβε τη δέσμευσή της για παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος, προκειμένου να προστατεύσει την οικονομία της χώρας από τις επιπτώσεις του υπερτιμημένου φράγκου.

«Συνολικά, το ελβετικό φράγκο είναι ακόμη σημαντικά υπερτιμημένο, παρά α μικρή υποτίμησή του», δήλωσε η SNB, προσθέτοντας: «Τα αρνητικά επιτόκια στην Ελβετία και η βούληση της SNB να παρεμβαίνει, όπως χρειάζεται, στην αγορά συναλλάγματος καθιστούν λιγότερο ελκυστικές τις επενδύσεις σε ελβετικά φράγκα. Και οι δύο αυτοί παράγοντες εξυπηρετούν τη μείωση της πίεσης στο φράγκο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ελβετική οικονομία σημείωσε αναπάντεχα θετικό ρυθμό ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο, μετά τη συρρίκνωσή της το πρώτο τρίμηνο που προκλήθηκε από την άρση του πλαφόν στην ισοτιμία του φράγκου με το ευρώ (1,20 φράγκα ανά ευρώ).

Η ισοτιμία του ελβετικού νομίσματος, η οποία έφθασε να ανατιμηθεί πάνω από το 1 ευρώ μετά την άρση του πλαφόν, υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα κάτω από τα 1,10 φράγκα ανά ευρώ, επίπεδο με το οποίο η εγχώρια βιομηχανία θα μπορούσε να ζήσει, όπως έχει δηλώσει η κυβέρνηση της χώρας.

Οι αξιωματούχοι της SNB έχουν απειλήσει επανειλημμένα με παρεμβάσεις και ο πρόεδρός της, Τόμας Γιόρνταν, δήλωσε ότι προχώρησε στο μέτρο αυτό κατά το αποκορύφωμα της ελληνικής κρίσης χρέους τον Ιούνιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ομιλία που έκανε ο Γιόρνταν την 1η Σεπτεμβρίου στη Ζυρίχη, δήλωσε ότι υπάρχει επίσης κάποιο περιθώριο για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων και ότι το επιτόκιο καταθέσεων δεν έχει φθάσει ακόμη στο «απόλυτο χαμηλό».

Οικονομολόγοι, που μετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, προβλέπουν ότι το επιτόκιο αυτό είναι πιθανόν να μειωθεί έως το -1,25%. Μια περαιτέρω μείωση των επιτοκίων της SNB θα μπορούσε να προκληθεί από την επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης στην Ευρωζώνη, που είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελβετίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης