Τα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων των ασφαλιστικών εταιρειών ανακοίνωσε την Κυριακή η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA).

Σκοπός της άσκησης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, ήταν η εκτίμηση της αντοχής των ασφαλιστικών επιχειρήσεων σε ακραία σενάρια μεταβολής των οικονομικών παραμέτρων και των ασφαλιστικών κινδύνων και η αναγνώριση των επιπτώσεών τους εν όψει της προετοιμασίας της ασφαλιστικής αγοράς για την εφαρμογή του επερχόμενου εποπτικού πλαισίου, Φερεγγυότητα ΙΙ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η άσκηση διενεργήθηκε με στοιχεία 31.12.2013 και περιελάμβανε δύο μέρη: το Βασικό Σενάριο και το Σενάριο Χαμηλών Επιτοκίων.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο Βασικό Σενάριο συμμετείχαν 167 επιχειρήσεις, εκ των οποίων 60 ασφαλιστικοί όμιλοι και 107 μεμονωμένες (αντ)ασφαλιστικές επιχειρήσεις, αντιπροσωπεύοντας το 55% των συνολικών εγγεγραμμένων ασφαλίστρων, ενώ στο Σενάριο Χαμηλών Επιτοκίων συμμετείχαν 225 (αντ)ασφαλιστικές επιχειρήσεις, αντιπροσωπεύοντας το 60% των τεχνικών προβλέψεων.

Από την ελληνική ασφαλιστική αγορά συμμετείχαν 12 ασφαλιστικές εταιρείες καλύπτοντας το 72,28% των εγγεγραμμένων ασφαλίστρων στο Βασικό Σενάριο και το 93,10% των τεχνικών προβλέψεων στο Σενάριο Χαμηλών Επιτοκίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης