Επιμέλεια: Αδάμ Αλεξόπουλος

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τις σημερινές ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής αναφορικά με τον πληθωρισμό. Όπως όλα δείχνουν, θα σκαρφαλώσει πάνω από το 12% και θα σημειωθεί ένα ακόμα αρνητικό ρεκόρ για την ελληνική οικονομία. Την ίδια ώρα, η δυνατότητα των καταναλωτών να κάνουν αγορές, σε συνδυασμό με τις νέες αυξήσεις που αναμένονται τις επόμενες ημέρες, ακόμα και στα είδη πρώτης ανάγκης, οι όποιοι προϋπολογισμοί θα πέσουν έξω.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πληθωρισμός τον Μάιο «πέταξε» στο 10,7%

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά. Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο «πέταξε» στο 10,7%, από 10,2% τον Απρίλιο. Με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία που είχε ανακοινώσει η Eurostat, την άνοδο του πληθωρισμού στη χώρα μας ενισχύουν οι τιμές των υγρών καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά εδώ και μερικές εβδομάδες έχουν αρχίσει να φαίνονται στα ράφια σημαντικές ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα, όπως τρόφιμα, απορρυπαντικά, ακόμη και στις υπηρεσίες.

Η «Ζούγκλα» τότε σε εκτενή αρθρογραφία έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας ότι το απογοητευτικό και ταυτόχρονα ανησυχητικό είναι πως όλα δείχνουν αύξηση τιμών και τους επόμενους μήνες. Ο εισαγόμενος πληθωρισμός θα συνεχίσει να εκτινάσσει το κόστος παραγωγής και μαζί τις τιμές των τελικών προϊόντων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντίστοιχα, στην αρθρογραφία, επικαλούμενοι διεθνείς αναλυτές, προβλέπαμε ότι το κόστος της ενέργειας θα αυξηθεί με βάση τη διεθνή τιμή του πετρελαίου, αλλά και την ενίσχυση της ζήτησης λόγω καλοκαιρινών διακοπών και μετακινήσεων.

Ούτε στην Ευρωζώνη, όπως επισημαίναμε, η κατάσταση ήταν καλύτερη, αφού ο πληθωρισμός τον Μάιο εκτινάχθηκε στο 8,1%, από 7,4% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat την Τρίτη. 

Στενάζουν οι καταναλωτές

Κοιτώντας πίσω από τους αριθμούς, συναντάμε τις οικογένειές μας, οι οποίες δεν μπορούν πλέον να προϋπολογίσουν τα έξοδα του μήνα. Ο λόγος είναι ότι πλέον, ώρα με την ώρα, μέρα με τη μέρα, μήνα με τον μήνα, όλα τα προϊόντα και οι υπηρεσίες παίρνουν την ανηφόρα και, όπως είναι λογικό, δεν βγαίνουν τα νούμερα για να φτάσουμε μέχρι το τέλος του μήνα.

Σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στα καύσιμα, στην ενέργεια και στο ηλεκτρικό ρεύμα οι καταναλωτές βρίσκονται σε ασφυκτική κατάσταση, χωρίς καμία προοπτική για ελαφρύνσεις. Την Τρίτη 7 Ιουνίου, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η μέση τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων ανερχόταν στα 2,367 ευρώ, το πετρέλαιο κίνησης σε 1,948 ευρώ και το υγραέριο κίνησης σε 1,118 ευρώ.

Μεγάλες διακυμάνσεις από ράφι σε… ράφι

Εκτός όμως από τις κατά γενική ομολογία αυξήσεις, σύμφωνα με την ιστοσελίδα e-katanalotis.gr του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, παρατηρούνται περίεργες διαφοροποιήσεις στις τιμές των προϊόντων μεταξύ των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

Για παράδειγμα, ένα πακέτο «Μακαρόνια Σπαγγετίνη Νο 10 500 γρ.» στο φθηνότερο ράφι στις 7 Ιουνίου κόστιζε 0,69 ευρώ, ενώ στο ακριβότερο 1,14 ευρώ. Το ίδιο συμβαίνει και με ένα κιλό πατάτες ελληνικές κατηγορίας β’. Στο φθηνότερο σούπερ μάρκετ στις 7 Ιουνίου κόστιζαν 0,46 ευρώ, ενώ στο ακριβότερο 0,88 ευρώ. Αξιοσημείωτη διαφορά συναντάμε και σε ένα κουτί στιγμιαίου καφέ 200 γρ. Στο φθηνότερο ράφι στις 7 Ιουνίου κόστιζε 5,05 ευρώ, ενώ στο ακριβότερο 7,45 ευρώ.

Μπορεί να σκεφθεί κανείς ότι ένα σούπερ μάρκετ μπορεί σε συνεργασία με την εκάστοτε εταιρεία να έχει προωθητική ενέργεια. Μήπως θα πρέπει να δουν οι αρμόδιες αρχές το κόστος παραγωγής, το κέρδος και, τελικά, το τι θα πρέπει να πληρώνει ο καταναλωτής;  

Η έκθεση του ΟΟΣΑ «βλέπει» ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 2,8%

Σε αντίθεση με τα όσα βιώνουμε στην Ελλάδα, ο ΟΟΣΑ στην έκθεση αναφέρει ότι «οι αυξήσεις των παγκόσμιων τιμών, η αυξημένη αβεβαιότητα και οι πιο σφικτές νομισματικές συνθήκες θα εξουδετερωθούν εν μέρει από τις δαπάνες του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, τη δημοσιονομική στήριξη σε νοικοκυριά και εταιρείες και την ενίσχυση των εξαγωγών και των επενδύσεων».

Για τον πληθωρισμό, όπως υπολογίζεται με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, ο ΟΟΣΑ προβλέπει πως θα διαμορφωθεί στο 8,8% σε μέσα επίπεδα, για να υποχωρήσει στο 3,4% το 2023. «Αν και οι πιέσεις από την πλευρά της προσφοράς έχουν αυξηθεί, η υπάρχουσα διαθέσιμη παραγωγική δυναμικότητα θα μετριάσει τις πιέσεις στις τιμές», σημειώνει.

Για την ανεργία προβλέπεται σημαντική μείωση φέτος, στο 12,4% από 14,7% πέρυσι, ενώ για το 2023 εκτιμάται ότι θα κινηθεί περίπου στα ίδια επίπεδα (12,6%), καθώς η άνοδος της απασχόλησης αναμένεται να ανακοπεί προσωρινά λόγω της υψηλότερης αβεβαιότητας των εργοδοτών, των δυσκολιών για προσλήψεις εργαζομένων με τις ζητούμενες δεξιότητες και των αυξήσεων των μισθών.

Η έκθεση τονίζει πως ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την επίτευξη ενός μικρού πρωτογενούς πλεονάσματος το 2023 θα βελτιώσει περαιτέρω τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών και θα στηρίξει, σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση και των υπόλοιπων «κόκκινων» δανείων που έχουν μείνει στις τράπεζες, την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας για τα ελληνικά ομόλογα.

«Τα ενισχυμένα από τις αυξημένες τιμές έσοδα και η ανάκαμψη θα βοηθήσουν την κυβέρνηση να επαναφέρει τον Προϋπολογισμό σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023. Με τη χρήση των μη προγραμματισμένων εσόδων και αποταμιεύσεων για την επάνοδο σε δημοσιονομικό πλεόνασμα και τη διασφάλιση ότι τα μέτρα στήριξης θα είναι προσωρινά και στοχευμένα στα εισοδήματα των ευάλωτων νοικοκυριών παρά για την επιδότηση των τιμών, θα βελτιωνόταν περαιτέρω η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών», σημειώνει η έκθεση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης