Ανακρίνονται απ' τη Γερουσία οι "κεφαλές" της Goldman Sachs

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 27 Απριλίου 2010, 11:23
Ανακρίνονται απ' τη Γερουσία οι "κεφαλές" της Goldman Sachs

Ενώπιον της αμερικανικής Γερουσίας, η οποία αναζητά απαντήσεις για τα αίτια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, θα καταθέσουν τα διευθυντικά στελέχη της Goldman Sachs.

Η διαρκής υπο-επιτροπή έρευνας της αμερικανικής Γερουσίας έχει καλέσει τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εν λόγω τράπεζας, Λόιντ Μπλανκφάιν, καθώς και άλλα στελέχη, ανάμεσά τους και τον Γάλλο Φαβρίς Τουρέ, αποκαλούμενος και ως «πρύτανης» του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

Ο δημοκρατικός γερουσιαστής Καρλ Λέβιν, πρόεδρος της επιτροπής, έδωσε τον τόνο της συνεδρίασης χαρακτηρίζοντας την Goldman Sachs ως "καζίνο" και "κυλιόμενο διάδρομο", που δηλητηρίασε με τοξικούς τίτλους την αμερικανική Οικονομία.

Ο Καρλ Λέβιν κατηγόρησε επίσης την τράπεζα ότι κέρδισε χρήματα πωλώντας, στις αρχές του 2007, στους πελάτες αυτά τα προϊόντα που ήταν συνδεδεμένα με στεγαστικούς τίτλους υψηλού κινδύνου, χωρίς να τους ενημερώσει ότι η τράπεζα πληρωνόταν από κερδοσκοπικά κεφάλαια για να δημιουργήσει συναλλαγές, οι οποίες επέτρεπαν στα κεφάλαια αυτά να στοιχηματίζουν εναντίον αυτών των ίδιων τίτλων.

Στην προετοιμασμένη του κατάθεση ο Μπλάνκφαιν διαβεβαιώνει ότι η τράπεζα δεν στοιχημάτισε εις βάρος της στεγαστικής αγοράς και εις βάρος των πελατών της, και ότι, αντίθετα, κατέγραψε απώλειες ύψους 1,2 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε τίτλους που συνδέονται με την αγορά της στέγης.

"Διαφωνούμε απολύτως με την κατηγορία της υπο-επιτροπής έρευνας, αλλά αναγνωρίζω ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην κατανοούν σωστά τόσο πολύπλοκες συναλλαγές", λέει στην κατάθεσή του ο Μπλανκφάιν.

Ο Καρλ Λέβιν και η επιτροπή του έδωσαν το Σάββατο στη δημοσιότητα κείμενα μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα οποία στάλθηκαν από στελέχη της τράπεζας και έδειχναν ότι η τράπεζα κέρδισε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια χάρη στην πτώση της αγοράς των στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου.

Παράλληλα, εξήντα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων ζήτησαν χθες από την υπο-επιτροπή να ερευνήσει για απάτη 24 ακόμη συναλλαγές με εξαιρετικά πολύπλοκα τραπεζικά προϊόντα, που συνδέονται με στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Goldman Sachs.

Η ακρόαση συμπίπτει με την αρνητική ψήφο του συνόλου των ρεπουμπλικάνων της Γερουσίας, ως προς την έναρξη διαβουλεύσεων στην ολομέλεια για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ελέγχου της Γουόλ Στριτ.

 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 27 Απριλίου 2010, 11:47