Με το δολάριο να εξακολουθεί να καταγράφει ισχυρή απόδοση, πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται αν τα υπόλοιπα νομίσματα θα καταφέρουν να ανακάμψουν. Οι βραχυπρόθεσμες τεχνικές αναλύσεις δείχνουν ότι το αμερικανικό νόμισμα είναι «υπεραγορασμένο» έναντι άλλων βασικών νομισμάτων, ενώ με τον ημερήσιο δείκτη RSI πάνω από το 70 στον δείκτη δολαρίου ενισχύεται το ενδεχόμενο μιας διορθωτικής κίνησης του νομίσματος, όπως αναφέρει στο πρωινό σχόλιο αγοράς η FXCM.

Παρ’ όλα αυτά, το παρακάτω γράφημα του δείκτη S&P 500 ανατρέπει την προηγούμενη πεποίθηση, καθώς μας δείχνει ότι το δολάριο μπορεί να συνεχίσει ανοδικά, παρά τις βραχυπρόθεσμες ενδείξεις πιθανής διόρθωσης.

Εβδομαδιαίο γράφημα S&P500

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το παραπάνω γράφημα του S&P 500 δείχνει διάσπαση σε νέα χαμηλά έτους, κάτω από ένα σημαντικό σημείο στήριξης. Η κίνηση αυτή μπορεί να πυροδοτήσει περαιτέρω πτώση τις επόμενες εβδομάδες προς τα χαμηλά του 2010 και το σημαντικό επίπεδο του 50% της διόρθωσης Fibonacci, λίγο πάνω από τις 1.000 μονάδες. Μια τέτοια πτωτική εξέλιξη για τον δείκτη προϋποθέτει ότι το ευρύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον θα συνεχίσει να επιδεινώνεται τις επόμενες εβδομάδες, με τους επενδυτές να στρέφονται προς τα ασφαλή καταφύγια.

Στις παρούσες συνθήκες, τα «ασφαλέστερα» καταφύγια είναι το δολάριο και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα Treasuries. Επομένως, εξακολουθούμε να προβλέπουμε περαιτέρω άνοδο του δολαρίου, ενώ η όποια προσπάθεια ανάκαμψης από τις μετοχές ή τα νομίσματα θα είναι σύντομη. Μάλιστα, τέτοια μικρά ανοδικά ξεσπάσματα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως μοναδικές ευκαιρίες για τους επενδυτές να «ξαναχτίσουν» τις υπάρχουσες θέσεις αγοράς για το δολάριο και πώλησης για τις μετοχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως προς το θέμα της Ελλάδας, επετεύχθη τελικά συμφωνία για τις εγγυήσεις, κάτι που δεν πρόσφερε ανακούφιση στην αγορά, δεδομένου ότι αυξάνεται η απειλή ενδεχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας. Στην Αυστραλία, η κεντρική τράπεζα RBA διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 4,75%, όπως αναμενόταν.

Παρ’ όλα αυτά, το τοπικό νόμισμα παραμένει υπό πίεση, καθώς η τράπεζα επεσήμανε ότι έχει εξαλειφθεί το μεσοπρόθεσμο πληθωριστικό ρίσκο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων στο μέλλον.

Οι σημαντικότερες ανακοινώσεις της ημέρας περιλαμβάνουν τον δείκτη PMI στη Βρετανία και τον δείκτη τιμών παραγωγού στην Ευρωζώνη. Τα futures των δεικτών της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς και το πετρέλαιο κινούνται σταθεροποιητικά, ενώ ο χρυσός επεκτείνει τα χθεσινά κέρδη του.

Εβδομαδιαίο γράφημα χρυσός: Ισχυρή ανοδική τάση

Εκτιμάται ότι η εικόνα της οικονομίας παγκοσμίως θα συνεχίσει να επιδεινώνεται. Γι’ αυτό αναμένεται να συνεχιστεί η ανοδική πορεία του χρυσού, επικροτώντας την ιδέα νέων θέσεων αγοράς στο πολύτιμο μέταλλο. Επίσης, αναμένεται η διαμόρφωση ενός υψηλότερου χαμηλού στο επίπεδο των 1.530 δολαρίων πριν από την επέκταση της τιμής προς τα ιστορικά ρεκόρ, όπου και βρίσκεται το ψυχολογικό όριο των 2.000 δολαρίων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης