Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας θα αποδεχθεί τους όρους του δανείου στις συνομιλίες με το ΔΝΤ και την ΕΕ, αν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της χώρας, ακόμη και αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαφωνεί, δήλωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν.

Η κυβέρνηση Όρμπαν πρόκειται να αρχίσει την επόμενη εβδομάδα διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, σχετικά με το νέο πλαίσιο χρηματοδότησης της χώρας.
«Αν κάτι εξυπηρετεί τους στόχους μας, τότε θα διαπραγματευθούμε και θα συμφωνήσουμε, αν δεν εξυπηρετεί τους στόχους μας, ή μάλλον τους στόχους της χώρας, τότε μάλλον θα το παρακάμψουμε» δήλωσε ο Όρμπαν σε συνέντευξή του στο ιδιωτικό κανάλι HirTV.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η αφετηρία μας δεν είναι οι προϋποθέσεις που έθεσε ο διαπραγματευτικός εταίρος, αλλά οι δικοί μας στόχοι» συμπλήρωσε.

Η κυβέρνηση Ορμπάν έχει “τρομάξει” τις αγορές με τις «ανορθόδοξες» πολιτικές κατά τα τελευταία δύο χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας. Πολιτικές που περιλαμβάνουν τον μεγαλύτερο τραπεζικό φόρο στην Ευρώπη, την εθνικοποίηση των ιδιωτικών συνταξιοδοτικών ταμείων, βαρύ φόρο στην ενέργεια, στο λιανικό εμπόριο και τις επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών.

Λίγο πριν από την έναρξη των συνομιλιών με την ΕΕ και το ΔΝΤ για το δάνειο με το οποίο η Ουγγαρία θέλει να αποφύγει το υψηλό κόστος δανεισμού της στις αγορές, το κυβερνητικό κόμμα Fidesz έλαβε την απόφαση να προωθήσει στο κοινοβούλιο νέο φόρο επί των συναλλαγών ο οποίος θα πρέπει να επιβάλλεται από την κεντρική τράπεζα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο νέος φόρος θα χρηματοδοτήσει τις περικοπές στους φόρους των εργοδοτών αξίας 300 δισεκατομμυρίων φιορινιών ( 1,27 δισ.δολ.) ώστε να προστατευτούν θέσεις εργασίας.
Η ΕΚΤ δεν έχει δημοσιοποιήσει ακόμη την άποψή της για το νέο φορολογικό καθεστώς, για το οποίο η Εθνική Τράπεζα της Ουγγαρίας πιστεύει ότι παραβιάζει την ανεξαρτησία της, και οι αναλυτές θεωρούν ότι θα μπορούσε να είναι ένα ακανθώδες ζήτημα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με το ΔΝΤ και την ΕΕ.

Ο Ορμπάν πάντως χαρακτήρισε την επέκταση της φορολογικής κλίμακας και στην κεντρική τράπεζα “λογική, αναγκαία και αναπόφευκτη” όπου κανείς δεν μπορεί να ασκήσει βέτο. «Κανείς δεν μπορεί να ασκήσει βέτο σε απόφαση του ουγγρικού κοινοβουλίου» είπε χαρακτηριστικά.

«Η ΕΚΤ έχει το δικαίωμα να εκφράσει τη γνώμη της, αξίζει να ακούσουμε τη γνώμη της … αλλά δεν έχει τη δυνατότητα απόφασης. Ανεξάρτητα από αυτό, φυσικά σεβόμαστε την ΕΚΤ» σημείωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, που μεταβαίνουν σε κοινή αποστολή στην Ουγγαρία στις 17 Ιουλίου, δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει τις πιθανές προϋποθέσεις για την επίτευξη συμφωνίας χρηματοδότησης της χώρας.

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης