Στην επέκταση των περισσότερων συμβολαίων τους με το Ιράν για το 2012 προχώρησαν ιταλικές, ισπανικές και ελληνικές εταιρείες, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτό το γεγονός σημαίνει πως το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών της Ε.Ε. από το Ιράν θα εξαιρεθεί από τις κυρώσεις τουλάχιστον για τους πρώτους έξι μήνες του έτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγές του Reuters σημειώνουν πως οι ιταλικές Saras, ERG και Iplom, η ελληνική ΕΛΠΕ και η ισπανική Repsol είτε επέκτειναν τα συμβόλαιά τους είτε δεν ακύρωσαν τα υφιστάμενα.

«Κρατήσαμε τη 2ετή μας συμφωνία με το Ιράν,» δήλωσε trader εταιρείας διύλισης στο Reuters.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι τρεις χώρες εισάγουν ημερησίως τα 500 χιλ. από τα 600 χιλ. βαρέλια που συνολικά εισάγει η Ε.Ε. από το Ιράν.

Διπλωματικές πηγές δήλωσαν στο Reuters πως οι τρεις χώρες πιέζουν για περίοδο χάριτος 12 μηνών καθώς μία άμεση αλλαγή προμηθευτή μπορεί να αυξήσει σημαντικά το κόστος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ορισμένοι εξ αυτών ανέφεραν πως οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. στη συνάντησή τους στις 23 Ιανουαρίου θα συμφωνήσουν το πιθανότερο σε μία εξάμηνη περίοδο χάριτος η οποία θα αφορά στις υφιστάμενες συμφωνίες και όχι τις νέες και τις spot.

Στις ευρωπαϊκές εταιρείες θα επιτραπεί επίσης να συνεχίσουν να λαμβάνουν πληρωμές σε πετρέλαιο για χρέη του Ιράν. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η ιταλική Eni και η νορβηγική Statoil στις οποίες η Τεχεράνη χρωστάει 2 δισ. δολ. και 0,5 δισ. δολ. αντίστοιχα

Eπιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης