Από το 2015, πρόκειται να εφαρμοστεί ένα νέο μέτρο καθεστώς απόδοσης του ΦΠΑ, προκειμένου να αυξηθεί η ρευστότητα στην αγορά και να μειωθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα,  προβλέπεται ότι επιχειρήσεις με τζίρο έως 500.000 ευρώ κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο, θα μπορούν να επιλέξουν το νέο σύστημα σύμφωνα με το οποίο δεν θα είναι υποχρεωμένες να αποδώσουν ΦΠΑ που δεν έχουν εισπράξει.

Επίσης, ο ΦΠΑ που δεν έχει αποδοθεί δεν θα μπορεί να εκπίπτει από τις αγορές της επιχείρησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικά, στην τροπολογία που κατατέθηκε προβλέπονται τα ακόλουθα αναφορικά με τον συμψηφισμό του ΦΠΑ:

– Κατά παρέκκλιση των γενικών διατάξεων του Κώδικα ΦΠΑ, οι υποκείμενοι στον φόρο, των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο δεν έχει υπερβεί τις 500.000 ευρώ, μπορούν να επιλέξουν την εφαρμογή ειδικού καθεστώτος καταβολής του φόρου.

– Για τα πρόσωπα που εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς : α) ο ΦΠΑ καθίσταται απαιτητός κατά τον χρόνο είσπραξης της αντιπαροχής ή μέρους αυτής που αφορά τις πραγματοποιούμενες από τα πρόσωπα αυτά φορολογοητέες πράξεις και β) ο ΦΠΑ εισροών εκπίπτεται κατά τον χρόνο πληρωμής του τιμήματος ή μέρους αυτού που αφορά τις φορολογητέες πράξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Η ένταξη στο ειδικό καθεστώς πραγματοποιείται με υποβολή δήλωσης στην αρμόδια υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης.

– Οι φορολογούμενοι που εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς καταβολής υποχρεούνται να αναγράφουν στα φορολογικά στοιχεία που εκδίδουν την ένδειξη «ειδικό καθεστώς καταβολής του φόρου κατά τον χρόνο είσπραξης της αντιπαροχής – άρθρο 226.7α Οδηγίας 2006/112/ΕΚ».

– Η έξοδος από το ειδικό καθεστώς μπορεί να ζητηθεί με αίτηση που θα υποβληθεί στη Φορολογική Διοίκηση. Η έξοδος αυτή θα ισχύει από την επόμενη διαχειριστική περίοδο.

Σύμφωνα με την τροπολογία, με το νέο ειδικό καθεστώς δεν υπάγονται οι ακόλουθες συναλλαγές:

– Παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών οι οποίες απαλλάσσονται από τον φόρο, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 22 έως 28.

– Εισαγωγές αγαθών

– Ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών.

– Πράξεις για τις οποίες υπόχρεος για την καταβολή του φόρου καθίσταται ο λήπτης των αγαθών ή των υπηρεσιών.

– Λιανικές πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών.

– Πράξεις για τις οποίες ο τόπος φορολόγησης δεν βρίσκεται στο εσωτερικό της χώρας.

Στο νέο ειδικό καθεστώς δεν μπορεί να ενταχθεί υπόχρεος ο οποίος αποδεδειγμένα κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων διαχειριστικών περιόδων δεν έχει υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ και εισοδήματος ή καταστάσεις πελατών – προμηθευτών, ή έχει υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις που συνιστούν φοροδιαφυγή. Επιπλέον, δεν μπορεί να ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς επιχείρηση ή επαγγελματίες πριν από την παρέλευση δώδεκα μηνών από την έναρξη της δραστηριότητάς του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης