«Ανάσα» για τους παραγωγούς βιομηχανικού ροδάκινου και αχλαδιού

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011, 11:49
«Ανάσα» για τους παραγωγούς βιομηχανικού ροδάκινου και αχλαδιού
Με εγγυήσεις του Δημοσίου θα δοθούν δάνεια για να εξοφληθούν οι παραγωγοί βιομηχανοποιημένου ροδάκινου και αχλαδιού, μια υπουργική απόφαση που σίγουρα θα δώσει ανάσα στους παραγωγούς.

Η απόφαση υπογράφτηκε πρόσφατα και σύμφωνα με το περιεχόμενό της, που διαβιβάστηκε και στη Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και ύστερα από ερωτήσεις των βουλευτών κ.κ. Μ. Χαρακόπουλου (ΝΔ) και Α. Ροντούλη (ΛΑΟΣ), σε ποσοστό 80% ανέρχεται η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου στα δάνεια που θα χορηγηθούν σε συνεταιριστικές οργανώσεις και ιδιωτικές επιχειρήσεις επεξεργασίας συμπύρηνων ροδάκινων με εξαγωγικό προσανατολισμό, για την εξόφληση παραγωγών για αγορά ροδάκινων εσοδείας 2010.

Οι παραγωγοί της Λάρισας έχουν βρεθεί σε δυσμενή οικονομική θέση, μια και δεν έχουν ακόμη εξοφληθεί από την παράδοση των προϊόντων τους στις βιομηχανίες κονσερβοποίησης το περασμένο καλοκαίρι.

Μολονότι το ελληνικό βιομηχανοποιημένο συμπύρηνο ροδάκινο κατέχει την πρώτη θέση στην παγκόσμια αγορά, συγκαταλέγεται στα «θύματα» της οικονομικής κρίσης, αφού σημειώθηκε σημαντική μείωση των εξαγωγών του βάζοντας σε μεγάλες περιπέτειες τους παραγωγούς.

Με την υπουργική απόφαση, η οποία υπεγράφη από τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη παρέχεται «εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, σε ποσοστό 80%, στα δάνεια που θα χορηγηθούν από τα πιστωτικά ιδρύματα σε συνεταιριστικές οργανώσεις και ιδιωτικές επιχειρήσεις επεξεργασίας συμπύρηνων ροδάκινων, των οποίων οι ετήσιες εξαγωγές υπερβαίνουν το 30% του ετήσιου κύκλου εργασιών τους κατά την τελευταία τριετία, προκειμένου να εξοφληθούν οι παραγωγοί για αγορασθείσες ποσότητες συμπύρηνων ροδάκινων, εσοδείας 2010, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2322/1995. Το ανώτατο ύψος συνολικής δανειοδότησης δεν θα υπερβαίνει το ποσό των 10.000.000 ανά επιχείρηση».

Τα εν λόγω δάνεια θα χορηγούνται μέσω αυτοτελούς δανειακής σύμβασης και θα έχουν ημερομηνία χορήγησής τους μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2011 και η εξόφλησή τους θα γίνει σε δύο δόσεις. Η εκταμίευση του δανείου θα γίνεται αφού προηγηθεί έλεγχος από το πιστωτικό ίδρυμα των εκδοθέντων παραστατικών.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011, 11:52