Πυροσβεστικά φαίνεται ότι λειτούργησε η χθεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σύμφωνα με την οποία «κουρεύονται» τα ομόλογα που καταθέτουν ως ενέχυρο οι ελληνικές τράπεζες για τον δανεισμό τους από το ευρωσύστημα. Έτσι, ύστερα από ένα διήμερο… πένθους κατά το οποίο ο Γενικός Δείκτης έφθανε να υποχωρεί έως και 10%, σήμερα ενισχύεται άνω του 6%. Μάλιστα, ο τραπεζικός δείκτης εμφανίζει κέρδη έως 7,5%, ενώ ο FTSE 25 ενισχύεται άνω του 10%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έπειτα από ένα διήμερο… πένθους κατά το οποίο ο Γενικός Δείκτης έφθανε να υποχωρεί έως και 10%, σήμερα ενισχύεται άνω του 6%Επίσης, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει στο 8%, ενώ ο τζίρος των συναλλαγών έχει ξεπεράσει τα 130 εκατ. ευρώ (έως τις 14.30). Οι μετοχές που ξεχωρίζουν, εμφανίζοντας διψήφια άνοδο, είναι αυτές του ΟΠΑΠ και του JUMBO.

Βασική αιτία για την αναστροφή κλίματος στο χρηματιστήριο, εκτός από την ανακοίνωση της ΕΚΤ, είναι και η παρέμβαση διεθνών αξιωματούχων με μπαράζ δηλώσεων, καθώς η ελληνική κατάρρευση επηρέασε και τις ευρωαγορές.

Έτσι, τη στήριξη που παρείχε χθες ο Μάριο Ντράγκι στα ελληνικά ομόλογα, διαδέχτηκε η δήλωση του αξιωματούχου της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) που έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι το ζήτημα της παράτασης του tapering, δηλαδή της χρηματοδότησης στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, οι αναλυτές εκτιμούν ότι το ράλι αυτό δεν θα διαρκέσει πολύ, καθώς τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής αγοράς παραμένουν προβληματικά. Και αυτό επειδή έως ότου εξαφανιστεί το πολιτικό ρίσκο που προκαλεί η αδυναμία εξασφάλισης 180 ψήφων για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, οι επενδυτές δεν αναμένεται να τοποθετηθούν μακροπρόθεσμα στη Λεωφόρο Αθηνών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης