Αναταράξεις στην αγορά ενέργειας

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2011, 09:24
Αναταράξεις στην αγορά ενέργειας

Αναταράξεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας προκαλούν τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ αλλά και οι προτάσεις που κατέθεσε η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απελευθέρωση της λιγνιτικής παραγωγής.

Η διοίκηση του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας  αμφισβητεί τη μεθοδολογία υπολογισμού των χρεώσεων για τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής καθώς και για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ενώ αναφορικά με τις προτάσεις για τη λιγνιτική παραγωγή θεωρεί ότι πλήττουν τους εγχώριους ηλεκτροπαραγωγούς.

Ειδικότερα, για τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ ο ΕΣΑΗ θεωρεί ότι έχουν υπερεκτιμηθεί οι μονοπωλιακές χρεώσεις και έχουν συμπιεστεί αντίστοιχα, οι ανταγωνιστικές που εκφράζουν το κόστος παραγωγής.

Ο ΕΣΑΗ υποστηρίζει επίσης ότι διατηρούνται τεχνητά σε χαμηλά επίπεδα οι χονδρικές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, σε βάρος των ηλεκτροπαραγωγών ανταγωνιστών της ΔΕΗ.

Όλα αυτά, εμποδίζουν την απελευθέρωση της αγοράς και την ανάπτυξη ανταγωνισμού.

Για τις προτάσεις που κατέθεσε η κυβέρνηση στην ΕΕ, που προβλέπουν ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ ΔΕΗ και ευρωπαϊκών εταιριών οι οποίες θα αποκτήσουν έτσι πρόσβαση στη λιγνιτική παραγωγή ο ΕΣΑΗ υποστηρίζει αφενός ότι δεν καλύπτουν τις απαιτήσεις του μνημονίου και αφετέρου ότι αποκλείουν τους έλληνες ηλεκτροπαραγωγούς από την πρόσβαση στο λιγνίτη αφού η ανταλλαγή θα γίνεται με παραγωγή σε άλλη χώρα - μέλος.

Ο Σύνδεσμος υποστηρίζει ότι η αξιοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής από τις υπάρχουσες μονάδες φυσικού αερίου είναι ο φθηνότερος τρόπος για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 20 % ως το 2020 - διαφορετικά χρειάζονται επενδύσεις ύψους 21 δις. ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές την επόμενη δεκαετία, οι οποίες με τις παρούσες συνθήκες θεωρείται απίθανο να υλοποιηθούν.

Ήδη, αν δεν αλλάξει το μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής, από το 2013 με την κατάργηση της δωρεάν κατανομής δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα η ηλεκτροπαραγωγή (και σε τελικό στάδιο οι καταναλωτές) θα επιβαρύνονται με 1 δις. ευρώ ετησίως για την αγορά δικαιωμάτων.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2011, 09:28